Saksa RWE kandis maha miljardi maksnud elektrijaama ehituse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hammi lähedal asuv RWE elektrijaam.
Hammi lähedal asuv RWE elektrijaam. Foto: rwe.com

Saksa energiakontsern RWE teatas sel nädalal, et 1,1 milljardit eurot maksma läinud 800-megavatise võimsusega ploki ehitus Hammi linna soojuselektrijaama katkestatakse ning plokk kantakse maha.

Seitse aastat tagasi alustas Prantsuse kontsern Alstom Hammi elektrijaama kahe uue kivisöega töötava ploki ehitust. Kogu projekti maksumus ulatus üle kahe miljardi euro. Plokk E sai valmis mullu, mitu aastat pärast esialgset tähtaega ning töötab ettevõtte teatel praegu 46 protsendilise efektiivsusega.

Plokk D aga, mille ehitust on samuti viivitanud tehnilised rikked ja probleemid, jääbki RWE otsusel käiku laskmata.

«Generaatori paigaldamisel tekkinud tehniliste probleemide tõttu on investeerimiskulu tõusnud,» põhjendas RWE. «Seetõttu on omakorda vähenenud ploki kasumlikkus. Samal ajal on aga muutunud energiapoliitilises keskkonnas kukkunud elektrienergia hulgihind.»

RWE teatel kaalub ettevõte nüüd osa kaotatud raha tagasinõudmist kindlustuselt ning ka võimalikku nõuet generaatori tootja vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles