«Jõululaps» toob häda ja viletsust

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimamuutus põhjustab Hiinas põuda: Chongqingi põllumees kobestab 2009. aasta kevadel ärakuivanud riisipõldu.
Kliimamuutus põhjustab Hiinas põuda: Chongqingi põllumees kobestab 2009. aasta kevadel ärakuivanud riisipõldu. Foto: Reuters/ScanPix

Peale Süüriast, mujalt Lähis-Idast ja Aafrikast tulevate pagulasvoogude tuleb maailmal lähiajal ilmselt tegelda veel kümnete miljonite Aafrika näljahädalistega, sest aastakümnete suurim põud põhjustab ikalduse, sealmail juba teist aastat järjest.

Seekordse põua põhjuseks on omapärane loodusnähtus El Niño. See seisneb Vaikse ookeani idaosa veetemperatuuri märkimisväärse tõusus, mis toob mõnedes kohtades endaga kaasa paduvihmad ning nendega kaasnevad maalihked ja muud looduskatastroofid, teistes kohtades aga põuad ja näljahäda.

Nähtus on üsna ebaregulaarne, kordudes iga kahe kuni seitsme aasta tagant. El Niño tähendab hispaania keeles jõululast, sest just jõulude ajal on veetemperatuur tavaliselt kõige soojem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles