Moody’s ja Standard & Poor’s saavad rivaali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agentuuri Standard ja Poor’s peakorter New Yorgis.
Agentuuri Standard ja Poor’s peakorter New Yorgis. Foto: Reuters / Scanpix

Wall Streeti analüütik Meredith Whitney, kes sai tuntuks kui finantskriisi ettenäinud prohvet, plaanib panna püsti Moody’se ja Standard & Poor’siga konkureeriva reitinguagentuuri.

Whitney ütles Fiancial Timesile, et kasutaks sama ärimudelit kui vanad tegijad: reitingute eest maksaksid võlaandjad. Ta kinnitas, et suudaks potentsiaalseid huvide konflikte vältida: «Kui sa teed head äri ja järgid seadusi, ei tohiks probleeme tulla.»

Mullu lahkus Whitney analüütiku kohalt Oppenheimeris ja asutas omaenda uuringufirma nimega Meredith Whitney Advisory Group.

Naine on otsustanud taotleda USA finantsjärelevalvelt oma firmale reitinguagentuuri staatuse, olles juba koostanud reitinguid USA 2,8 triljoni dollari suuruse omavalitsuste finantsturu tarvis, mida müüb investoritele ja teistele klientidele. 

«Me oleme alustanud litsentsi taotlemise protsessiga ning kavatseme ametlikult S&P ja Moody’sega konkureerida,» ütles ta. Ta plaanib väljastada reitinguid globaalsetele struktureeritud väärtpaberitele ja ettevõtete võlakirjadele, samuti USA kohalike omavalitsuste võlakirjadele.

Viimased kolm aastat on reitinguagentuure kõvasti kritiseeritud, kuna finantskriisi käigus selgus, et nende poolt sadadele triljonitele riskantsete USA hüpoteekidega tagatud väärtpaberitele antud AAA tippreitingud olid alusetud.

Paljud AAA reitinguga võlakirjad osutusid täiesti väärtusetuks.

Ettevõtete võlakirjade ja riigivõlakirjade reitingud on olnud usaldusväärsemad.

Reitinguturul valitsevad siiani Moody’s ja S&P, mis kuuluvad McGraw-Hillile.Suuruselt kolmas onFitch Ratings. On ka käputäis väiksemaid tegijaid, nagu näiteks Egan Jones ja DBRS.

Kriisi kiiluvees on üritatud agentuuride tarvis reegleid välja mõelda, mis aitaksid välistada huvide konflikte – maksab ju reitingu taotleja reitingu eest ise.

Whitney, kes ise väljaõppinud krediidianalüütikuna Citigroupi probleeme 2007. aastal ette nägi, ütles aga, et ükski teine ärimudel ei kindlustaks agentuuridele turul piisavalt haaret.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles