Kas sina juba tead, mida jõululauale panna? Kui ei, siis ehk leiad siit veidi inspiratsiooni. Restorani Art Priori peakokk Mart Klaas pakub Hooajas välja tuttavaid maitseid veidi uues kuues. Magustoidu tegemiseks võiks kasutada kõrvitsat.
Jõulumaitsed uues kuues: kõrvits
Kõrvits
neljale
Kõrvitsatšipsid
- 300 g pudelkõrvitsat
- 250 ml vett
- 400 g suhkrut
Kõrvitsakommid
- 300 g pudelkõrvitsat
- 200 ml vett
- 200 g suhkrut
Apelsini-granita
- 300 g apelsinimahla
Jäätis
- 500 g keefiri
- 60 g suhkrut
- 90 g suhkrusiirupit
- 1 leht želatiini
- 5 g sidrunmürti
Tšipside jaoks viiluta kõrvits 1 mm paksusteks viiludeks. Keeda 125 ml vett koos suhkruga, kuni siirup hakkab pruunistuma, võta tulelt ja lisa ülejäänud 125 ml vett, sega ühtlaseks. Kuumuta ahi 60 kraadini, kasta kõrvitsaviilud siirupist läbi, lase üleliigne siirup ära tilkuda ja aseta viilud küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Küpseta, kuni tšipsid on krõbedad, olenevalt ahjust võib minna 3–8 tundi.
Kommide jaoks lõika kõrvits 1 cm suurusteks kuubikuteks. Keeda veest ja suhkrust siirup ning pane kuubikud kuuma siirupi sisse. Kui siirup on jahtunud, siis kurna siirup kuubikutelt.
Granita valmistamiseks vala apelsinimahl laiemasse karpi ja külmuta sügavkülmikus.
Jäätise valmistamiseks kuumuta keefir, suhkrusiirup, suhkur ja sidrunmürt 50 kraadini. Samal ajal pane želatiinileht 5 minutiks külma vette paisuma. Lisa paisunud želatiin keefirile ja kuumuta segu kuni 65 kraadini, siis kurna segu läbi sõela ja vala jäätisemasinasse.
Serveerides pane taldrikule kõrvitsakuubikud, peale jäätis ja tšipsid ning kraabi külmunud mahlast kahvli abil apelsini-«lumi»!