Päevatoimetaja:
Sander Silm

Jõulumaitsed uues kuues: kõrvits

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Vana hea kõrvits täiesti uues rollis.
Vana hea kõrvits täiesti uues rollis. Foto: Erik Riikoja

Kas sina juba tead, mida jõululauale panna? Kui ei, siis ehk leiad siit veidi inspiratsiooni. Restorani Art Priori peakokk Mart Klaas pakub Hooajas välja tuttavaid maitseid veidi uues kuues. Magustoidu tegemiseks võiks kasutada kõrvitsat.

Kõrvits 

neljale

Kõrvitsatšipsid

  • 300 g pudelkõrvitsat
  • 250 ml vett
  • 400 g suhkrut

Kõrvitsakommid

  • 300 g pudelkõrvitsat
  • 200 ml vett
  • 200 g suhkrut

Apelsini-granita

  • 300 g apelsinimahla

Jäätis

  • 500 g keefiri
  • 60 g suhkrut
  • 90 g suhkrusiirupit
  • 1 leht želatiini
  • 5 g sidrunmürti

Tšipside jaoks viiluta kõrvits 1 mm paksusteks viiludeks. Keeda 125 ml vett koos suhkruga, kuni siirup hakkab pruunistuma, võta tulelt ja lisa ülejäänud 125 ml vett, sega ühtlaseks. Kuumuta ahi 60 kraadini, kasta kõrvitsaviilud siirupist läbi, lase üleliigne siirup ära tilkuda ja aseta viilud küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Küpseta, kuni tšipsid on krõbedad, olenevalt ahjust võib minna 3–8 tundi.

Kommide jaoks lõika kõrvits 1 cm suurusteks kuubikuteks. Keeda veest ja suhkrust siirup ning pane kuubikud kuuma siirupi sisse. Kui siirup on jahtunud, siis kurna siirup kuubikutelt.

Granita valmistamiseks vala apelsinimahl laiemasse karpi ja külmuta sügavkülmikus.

Jäätise valmistamiseks kuumuta keefir, suhkrusiirup, suhkur ja sidrunmürt 50 kraadini. Samal ajal pane želatiinileht 5 minutiks külma vette paisuma. Lisa paisunud želatiin keefirile ja kuumuta segu kuni 65 kraadini, siis kurna segu läbi sõela ja vala jäätisemasinasse.

Serveerides pane taldrikule kõrvitsakuubikud, peale jäätis ja tšipsid ning kraabi külmunud mahlast kahvli abil apelsini-«lumi»!

Märksõnad

Tagasi üles