Kas sina juba tead, mida jõululauale panna? Kui ei, siis ehk leiad siit veidi inspiratsiooni. Restorani Art Priori peakokk Mart Klaas pakub Hooajas välja tuttavaid maitseid veidi uues kuues. Kõigepealt võtame ette heeringa.
Jõulumaitsed uues kuues: heeringas
Heeringas
neljale
- 250 g peeti
- 4 küüslauguküünt
- 100 ml peedimahla
- 30 g tilli
- 4 g apteegitilliseemneid
- 50 g crème fraîche’i
- 5 g mädarõigast
- 1 sidrun
- 200 g kartulit
- 30 g murulauku
- 3 viilu must leiba
- 40 mungalillelehte
- võid praadimiseks
- soola
- pipart
- 3 heeringafileed
Pese ja koori peet ning lõika neljaks. Pane peedisektorid fooliumiga kaetult 180-kraadisesse ahju koos kahe küüslauguküünega. Küpseta, kuni peedid on pehmed (umbes 30 minutit). Samal ajal nopi till varte küljest ja jäta hilisemaks, tillivarred pane koos apteegitilliseemnete ja ühe küüslauguküünega peedimahla keema, maitsesta soola ja pipraga ning keeda madalal tulel siirupiks. Kui peedid valmis, siis haki need umbes 0,5 cm suurusteks kuubikuteks ja vala siirup peale. Pane külmkappi tunniks marineeruma.
Koori ja keeda kartulid. Haki till ja murulauk peeneks ning riivi üks küüslauguküüs. Keenud kartul vajuta pannil kahvliga väiksemateks tükkideks ning prae võiga kuldpruuniks. Lõpuks maitsesta soola ja pipraga, lisa murulauk ja till.
Riivi leib ja prae samuti pannil võiga.
Haki heeringafileed umbes 0,5 cm suurusteks kuubikuteks.
Sega crème fraîche mädarõikaga kastmeks, maitsesta soola ja sidrunimahlaga.
Lao taldrikule kihiti leib, kartul, peet ja heeringas, kihtide vahele lisa mädarõikakaste, tekitades väikese kuhjakese, kuhi kata mungalillelehtedega.
Serveerimine on tegelikult iga inimese enda teha, kuidas kellelegi meeldib − mungalille võib vabalt asendada kas spinati- või peedilehtedega vms.