Kuus lugemissoovitust maailma rikkaimalt inimeselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Gates.
Bill Gates. Foto: SCANPIX

Just neid kuute raamatut on Microsofti kaasasutaja Bill Gates soovitanud tänavu oma raamatublogis kõigil huvilistel lugeda. Soovitusi vahendab Business Insider.

«Thing Explainer: Complicated Stuff in Simple Words», autoriks Randall Munroe

Autor, endine NASA töötaja Randall Munroe on võtnud enda kanda huvitava ülesande - kirjeldada erinevate keeruliste asjade ja nähtuste (kosmoserakettidest kuni nutitelefonide) toimimist, kasutades selleks vaid tuhandet inglise keeles kõige levinumat sõna.

Gatesi hinnangul on see suurepärane idee, sest «kui sa ei suuda midagi lihtsate sõnadega selgitada, ei ole sa tegelikult selle olemusest ka ise aru saanud.»

«Mindset» , autoriks Carol S. Dweck

Mitte kõik Gatesi tänavu soovitatud raamatud ei ole äsja ilmunud. Stanfordi ülikooli psühholoogi Carol Dwecki teos anti välja üheksa aastat tagasi.

«Kui sa eeldad, et sinu võimed tulenevad suurelt jaolt sinu DNAst ja saatusest, mitte aktiivsest tegutsemisest ja suhtumisest, siis on sulle omane fikseeritud tüüpi mõttelaad, mitte arengule orienteeritud mõttelaad. See aga on inimestele suureks psühholoogiliseks takistuseks,» vahendab Gates Dwecki teose põhilist sõnumit. Sellised inimesed väidavad, et «ma olengi matemaatikas kehv» või «ma ei ole mägironimises osav», selle asemel, et uskuda, et piisavalt oma arengusse panustades suudavad nad oma oskusi parandada.

«The Road to Character», autoriks David Brooks

Gatesi sõnul on New York Timesi kolumnisti David Brooksi teos heaks viisiks analüüsida omaenda ellusuhtumist ning muuta end empaatilisemaks ning teiste suhtes hoolivamaks.

Brooksi sõnul tuleks tänapäevases enesekeskses ning sotsiaalmeediast küllastunud maailmas teadvustada endale neid voorusi, mis on seotud teiste inimestega suhtlemisega ning nendega arvestamisega.

«Being Nixon», autoriks Evan Thomas

«Üks parimaid asju, mida raamat lugejale võib pakkuda, on inimese elu vastuolulisuse ja komplekssuse peegeldamine ja analüüsimine,» leiab Gates. Just seda teeb NewsWeeki ajakirjanik Evan Thomas endise USA presidendi Richard Nixoni elulugu kajastavas teoses.

«Eradication: Ridding the World of Diseases Forever?», autoriks Nancy Leys Stepan

Bill Gatesile on see teos eriti südamelähedane, kuna see on seotud ühe tema suurima heategevusmissiooniga - ohtlike nakkushaiguste maailmast kaotamisega.

Autor, Columbia ülikooli ajaloolane annab ülevaate sellest, kuidas 1980ndateks aastateks suudeti maailmas lahti saada rõugetest, mis nõudsid ainuüksi 20. sajandi esimese kaheksa kümnendiga kokku üle 300 miljoni inimelu.

«Sustainable Materials with Both Eyes Open», autoriteks Julian M. Allwood ning Jonathan M. Cullen

Cambridge´i ülikooli teadlastest autorid väidavad, et selleks, et võidelda kliimamuutustega, peab inimkond kõigepealt harima ennast ehitusmaterjalide ning -viiside säästlikkuse koha pealt. Gatesi sõnul tuleks alustada sellest, et uurida, kuidas kasutada vähem materjale, kuidas neid taaskasutada või ümberkäidelda ning luua tooteid, mis kestavad kauem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles