Statoili Eesti tegevjuht: bensiinihind alla 70 eurosendi langeda ei saa

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statoil Fuel and Retail Eesti tegevjuht Kai Realo.
Statoil Fuel and Retail Eesti tegevjuht Kai Realo. Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

Statoil Fuel and Retail Eesti tegevjuht Kai Realo sõnul on languses oleva naftahinna mõju Eesti turule raske ennustada, sest ühelt poolt riisuvad tänases turuseisus oma koore bensiinirafineerimise tehased ja teisalt seavad bensiinihinnale piirid ka aktsiisid ning muud turustamise kulud.

Naftahinna languse mõju Eesti kütusehindade kajastumises on raske ette ennustada, kuna tanklaketid ei osta naftat, vaid valmis kütust ehk seal vahel on rafineerimistehased, mis on praeguste madalate hindade tingimustes kasvatamas ka oma kasumimarginaali, rääkis Realo ETV saates «Kahekõne», vahendas ERRi uudisteportaal.

«Tehased saavad praegu ise seda koort vahepealt riisuda, sest ega nõudlus bensiini järgi ei kasva sellises tempos, millega hind alaneb,» selgitas Realo, kes aga lisas, et laias laastus jõuavad madalamad hinnad nädala või kahega Eestisse, kui see just ei ole ühepäevane anomaalia.

«Vaadates neid makse, mida meil tuleb tasuda ühe liitri pealt, siis aktsiisi maks pole protsentuaalne maks, vaid kindel arv sente, mis läheneb poolele eurole. Sellest lähtuvalt kütusehinda allapoole 70 eurosenti on keeruline saada, sest, kui me isegi toote tasuta saame, peame me ikka maksukulusid kandma,» selgitas Realo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles