Toidublogija Britt Paju pakub välja pühadehõngulise «ühepajatoidu», mis valmib vähese vaevaga ja on heaks vahelduseks tavapärasele sealiha-hapukapsa kooslusele.
Part ja kapsas ühes pajas
See roog suuremat pealepassimist ei vaja ja paar tundi, mil pada ahjus podiseb, saab pühendada näiteks hoopis kodu jõuluehtesse seadmisele.
Õunamahla ja pardirasva toimel saab kapsas suussulavalt pehme, kerget vunki ning hapukust annavad aga rosmariin ja pohlad.
Pardikoivad hapukapsaga
Neljale
• 4 pardikoiba
• 2 küüslauguküünt
• paar rosmariinioksa
• 1 sl soola, veidi musta pipart
• sorts oliiviõli ja sidrunimahla
Hautamiseks:
• 900 g toorest hapukapsast
• 1 hakitud sibul
• 1-2 tl meresoola
• 3 dl õunamahla
• 3 sl mett või pruuni roosuhkrut
• 1 sl hakitud rosmariini
• peotäis (külmutatud) pohli
Kui aega napib, võid pardikoivad enne küpsetamist lihtsalt soola-pipraga sisse hõõruda, aga veelgi parema tulemuse saad, kui need juba eelmisel õhtul maitsestad. Selleks pista koivad madalamat sorti keraamilisse kaussi või -vormi, lisa sool, pipar, sorts oliiviõli ja sidrunimahla. Lisa ka käte vahel kergelt muditud rosmariinioksad ja noaga laiaks vajutatud koorimata küüslauguküüned.
Võid koibade nahka kergelt hambatikuga torkida, et hiljem rasv paremini välja tuleks ning maitseained veelgi tõhusamalt ligi pääseks. Sega kõik läbi, kata kergelt toidukilega ja pista külmkappi u 12 tunniks maitsestuma.
Tõsta koivad külmikust u 1 tund enne küpsetamist välja, et need toatemperatuurini soojeneksid. Pühi marinaad majapidamispaberiga maha ja alusta praadimist külmal pannil, nahapool allpool, et rohkem rasva eemalduks. Pruunista mõlemalt poolt ja tõsta kõrvale.
Vala paar supilusikatäit pardirasva suuremasse malmpotti ja kuumuta seal sees sibulat, kuni see on klaasjas, kuid mitte pruunistunud. Lisa hapukapsas, sool, suhkur ja ülejäänud maitseained, välja arvatud pohlad. Lase kapsas pliidil keema, lao peale pardikoivad ning tõsta kaanega kaetult 170-kraadisesse ahju u 2 tunniks küpsema. Võid lasta valmis toidul veel u 10 minutit ilma kaaneta kuumas ahjus küpseda, et part veelgi kenama jume saaks.
Sega sekka pohlad, kaunista veel rosmariiniga ja serveeri näiteks ahjuköögiviljadega, mis on järele jäänud pardirasvaga krõbedaks küpsetatud.