Kinganinad tippkohtumiste uste vahel

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Ahmet Davutoglu ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.
Türgi peaminister Ahmet Davutoglu ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: Reuters

Donbassi kriisi tipphetkedel õnnestus Ukraina diplomaatidel tihtilugu president Petro Porošenko Euroopa Liidu tippkohtumistele korraldada, kuigi teda polnud sõnaselgelt kutsutud – tolleagse eesistuja Herman Van Rompuy kimbatuseks.

Kas seekord üritavad Ukraina mudelit kasutada Türgi diplomaadid? Igal juhul on nüüd plaanis, et Türgi peaminister Ahmet Davutoglu viibib neljapäeval Brüsselis – päeval, mil käivitub aasta viimane Euroopa Liidu tippkohtumine.

Nimelt leiab neljapäeval ühtlasi aset Austria kantsleri Werner Faymanni juhitud mini-tippkohtumine, kus osaleb ka Davutoglu, kirjutab Financial Times.  

Koosviibimine leiab aset Austria saatkonnas ning sinna on kutsutud mitmete riikide liidrid, kes toetavad Euroopa Komisjoni peatset «ümberasumise» ettepanekut, millega survestatakse liikmesriike võtma vastu 200 000 kuni 500 000 praegu Türgis paiknevat varjupaigataotlejat.

Mini-tippkohtumise «algrivistuses» olid komisjoni president Jean-Claude Juncker, Saksa kantsler Angela Merkel ning Rootsi, Kreeka, Soome, Luksemburgi, Belgia ja Hollandi liidrid. Ning nüüd siis Davutoglu ka.

Donalt Tusk, kes tippkohtumiste juhtimise Van Rompuylt üle võttis, on selge sõnaga mõista andnud, et Davutoglu «päris» tippkohtumisel ei osale, eriti kuna alles kaks nädalat tagasi austati Türgi peaministrit viimase enda tippkohtumisel.

Tuski tuska jagavad mitmed teised riigid, kelle meelest ei ole õige, et keegi väljastpoolt ELi peole sisse tungib.

Aga Davutoglu pole ilmselt üksi. Nii Makedoonia kui Serbia liidrid on üha vihasemad, et Türgi tippkohtumisele ei ole järgnenud märgatavat migrantide voolu vähenemist Kreeka kaudu Euroopa Liitu. ÜRO andmetel tipnesid saabumised läinud nädalal ülalpool 4000 piiri päevas – sama tase, kui novembris.

Mõlema Balkanimaa liidrid on väljendanud huvi arutada antud olukorda ka tippkohtumistel viibijatega. Selle asemel võtab Tusk need kaks vastu kolmapäeva pärastlõunal, et siis nende mured järgmisel päeval tippkohtumisel edasi rääkida. Ja muuseas saab ta kolmapäeva õhtul kokku veel ka Petro Porošenkoga.

Neljapäevane istung Austria saatkonnas on üks isevärki ettevõtmine, kuna kutsuti kokku Junckeri initsiatiivil. Mis pani paljud kulmud kerkima, kuna see pole tegelikult Euroopa Komisjoni asi riikide liidreid Brüsselisse kutsuda. Mõnede diplomaatide arvates oli kutse oma olemuselt võimutsev, kuna tulla lubati üksnes neil, kes olid valmis skeemis kaasa lööma.

Juncker on Tuski tööülesandeid enda kanda võtnud ka varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles