13 asja, mida ei tohiks firma jõulupeol mingil juhul teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Töökoha jõulupidu võib olla väga lõbus ja pidulik, kuid ka täielik läbikukkumine, kui mõni laseb oma rihma liiga lõdvaks. Kahjuks juhtub seda viimast liiga tihti.

«Inimesed ei tohiks unustada, et kuigi jõulupidu on pidu, on see siiski tööüritus ja viisakas käitumine on väga oluline,» manitseb etiketiekspert Barbara Pachter Business Insideris. «Inimesed on öelnud ja teinud igasugu kohatuid asju, mis on mõjutanud nende karjääri ning seda ainuüksi mõnd etiketireeglit eirates.»

Näiteks on Pachteri sõnul tähtis kaineks jääda. «Kord jäi üks noor mees jõulupeol nii purju, et sõimas ülemusel näo täis ja ta lasti koha peal lahti. Järgmisel päeval tööle minnes ei saanud ta aru, miks uksekaart ei tööta. Ta ei suutnud meenutadagi, mis oli eelmisel õhtul juhtunud.»

Kui soovid, et pärast pühi oleks sul ka edaspidi koht, kus raha teenida, pane alljärgnevad soovitused kõrva taha ja jäta raskest aastast lõõgastumine erapidudeks. 

Foto:
Foto: Foto: Vida Press
  • Ära jäta seda vahele. Tööandja jõulupidu ei ole üritus, mida võiks ignoreerida. Puudumine on lubatav vaid siis, kui oled juba ammu oma plaanid paika pannud ja ei saa mingil juhul minna. Isegi kui sul pole sugugi tahtmist peost osa võtta, võib puudumine kallilt kätte maksta. Jõulupeol osalemisega näitad, et kuulud meeskonda ja et ettevõte on sulle oluline. Usu, sinu puudumist märgatakse.
  • Ära riietu kohatult. Firmapidu ei ole klubipidu. Ka siis, kui see ei toimu tööajal, peaksid arvestama, et riietus peab sobima tööolukorda. Ära pane selga liiga lühikesi, liibuvaid või paljastavaid riideid, isegi kui need näevad pidulikud välja. 
  • Vii oma kaaslane nõuetega kurssi. Nii mõneski kohas võib firmapeole kaasa võtta elukaaslase või sõbra. Kui otsustad seda teha, oleks kena ka talle teada anda, millised rõivad peole sobivad ja millistel teemadel teil üldiselt vesteldakse. Kui su karjäär on sulle tähtis, tuleta ka oma sõbrale meelde, et kõik tema teod peomeeleolus iseloomustavad lõpuks sind.
  • Ära jää purju. See on väga tähtis reegel, mille vastu paljud eksivad. Lõpeks ei käsi sul keegi juua, aga kui teed seda, siis ära mine liiale. Vintis peaga on nii lihtne teha midagi hullupöörast, mida võid hiljem aastaid kahetseda. Lepi endaga enne peole jõudmist kokku, mitu jooki sa lubad endal juua ja pea sellest reeglist ka kinni. 
  • Ära näita välja, et sul on igav. Jälgi oma kehakeelt. Haigutamine ja lodev rüht näitavad, et tahaksid pigem olla kuskil mujal. Ära kortsuta kulmu, ära hoia käsi ristis. Sa ei pruugi näha, kes sind ruumi teisest otsast jälgib.
  • Ära ole antisotsiaalne. Isegi kui töökaaslased sulle üldse ei meeldi või kui sa oled alles uus ja ei tunne kedagi, ei ole viisakas nurka istuma jääda. Kõige ebaviisakam on terve õhtu oma nutitelefoni põrnitseda. Kasuta võimalust ja suhtle töökaaslastega veidi vabamas õhustikus, et kolleegidega lähemalt tuttavaks saada ja parandada õhustikku, milles uuel aastal edasi töötad. 
  • Ära klatši! Töökaaslastega juttu vestes hoia vestluse toon positiivse ja rõõmsameelsena. Kindlasti hoidu virisemisest, tööandja laimamisest ja ülemuse kirumisest, mis ainult rikub kõigi tuju. Teemad, mida tasuks vältida, on ka seks, poliitika ja religioon. Kõige olulisem on aga vältida töökaaslastest taga rääkimist. Kõik need teemad lipsavad kergesti üle huulte, kui oled veidi võtnud. Nii et jäta meelde - ära liialda napsuga!
Foto:
Foto: Foto: Vida Press
  • Mõtle vestlusteemad varem välja. Selleks, et etiketiapse paremini vältida, tasub enne peole jõudmist mõelda, millest oleks ohutu rääkida. Näiteks kasuta võimalust ja uuri, kes on su uued töökaaslased. Kui oled otsustanud mitte juua, siis võib tekkida hetki, mil pead oma otsust kaitsma. Mõtle, mida pealetikkujatele vastata. 
  • Ära unusta süüa. Mõnikord ollakse firma jõulupeol niivõrd elevil, et šampuseklaaside kokkulöömise kõrval läheb söök täitsa meelest. Ka on neid, kes pelgavad asjatult, et suupisted on liialt kaloririkkad ja loodavad oma vöökohta säästa. Kui aga oled otsustanud juua isegi pokaali või kaks, on juba oluline midagi süüa.
  • Ära flirdi. Kindlasti ei ole töö jõulupidu koht, kus ülemusele (või tema kaasale) silma teha. Mõnikord võetakse peol nii palju vedelat julgust, et sisemised salasoovid annavad endast märku. Kui on oht, et võid alkoholi mõjul midagi rumalat teha, siis - jällegi - ära joo.
  • Ära postita pilte või kommentaare, mis võiks sulle hiljem jama kaela tuua. Ikka leidub neid, kes postitavad juba peo ajal sotsiaalmeediasse kommentaare selle kohta, kui «igav» või kui «nõme» see pidu nende meelest on. See lapsik temp jätab töötajast väga halva mulje. Ka ei ole sul õigus postitada kuhugi pilte joobes töökaaslastest, kes teevad midagi kohatut.
  • Ära tee end lolliks. Mõned unustavad täielikult, et tegu on tööüritusega ja tunnevad end väga vabalt. Lõbutsemine on loomulikult tore, kuid firmapeol tuleks igal sammul mõelda, milline tagajärg võiks mingil teol olla. Kui järgid kõiki eelmisi punkte, ei tohiks midagi paha juhtuda.
  • Ära unusta peo korraldajat. Lahkumisel jäta kindlasti hüvasti ja täna peo korraldajat kutse eest. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles