Selleaastases piparkoogitainaste pimetestis võidutsesid kohati peene nime, kuid traditsioonilise maitsega piparkoogid, põrus aga täielikult Leiburi möödunudaastane vürtsikas uudistoode.
Piparkookide test: kellele magus, kellele krõbe
«Ega piparkook ole pannkook – et peab äärest pruuniks minema,» õpetas mind enne piparkoogikatset staažikas Tallinnas töötav kokk Marta (32). Kuigi ta ise tunnistas, et piparkooke on raske hinnata, sest mõnele meeldivad krõbedamad, mõnele jälle pehmemad piparkoogid, siis tema enda jaoks on pühadeküpsise krõbedus ikkagi oluliseks mõõdupuuks.
«Klassikaline piparkook on pigem krõbedam ja mina ostaks poest ka pigem krõbedamat,» selgitas kokk, soovitades küpsetamisel hoida piparkooke ahjus keskmiselt seitse minutit ning rullida need kahe kuni kolme millimeetri paksuseks.
Oma hinnangu selle aasta jõulude eel kauplustes müügis olevale 12 piparkoogitainale andsid pimetesti käigus Tallinna Ülikooli tudengid, kellega koos ühel hilisel õhtutunnil ühiselamu köögis pühadeküpsiseid küpsetasime ja sõime. Hindajad vaatasid nii tainast kui ka valminud piparkookide maitset. Erinevalt varasemate aastate piparkoogitainaste katsetest hinnati ka, kas ja kuidas glasuur mõjutab piparkookide maitset. Iga hindaja sai anda ka koondhinde viiepalliskaalal.
Ekstreemsed ja maitsetud põrusid
«Kas nulli võib ka panna?» küsis piparkookide krõmpsutamise keskel ühtäkki kirjalikku tõlke magistrant Eliis (23). Just sellise emotsiooni tekitas valdavalt kõikides degusteerijates möödunud aasta jõuludeks müügile tulnud Leiburi sidruni-tšilli piparkoogitaigen, mis mullusegi testi tegijates palju elevust tekitas. Tudengineiudelt said nii tainas kui piparkoogid aga sel korral hävitava hinnangu. Psühholoogiatudeng Liis (25) leidis, et tšilli teeb need piparkoogid nii vürtsikaks, et suu hakkab pärast kipitama. Samuti märkis ta, et neil on kõrvalmaitse, mis meenutab seepi. «Kes seda ostab, kahetseb!» oli ta oma hinnangus resoluutne.
Kirjandusteadust õppiv Margit (23) lisas, et lastele ta küll seda pakkuda ei soovitaks ning üle ühe piparkoogi süüa ei suudaks. «Sobib kaalujälgijatele,» nentis ta sealjuures. Ainukese helgema hinnangu said sidruni-tšilli piparkoogid sotsioloogiatudengilt Eliiselt (24). «Hea väljakutse kõige julgematele – vürts jääb keelele ja kurku soojenema veel tükiks ajaks,» märkis ta. Küll aga lisas temagi, et nende piparkookidega on hea mängida jõuluvempu kellelegi, kes vürtsikat ei armasta, ning hindeks andis ta piparkoogile ühe.
Väga ei meeldinud neidudele ka Neio ning Hiiu Pagari tainast tehtud piparkoogid. Esimest pidasid testijad maitsetuks ja mitte midagi ütlevaks. «Maitseb odavalt ja küllap maksabki väga vähe,» sõnas üks testija kriitiliselt, kuigi kilohinda arvestades maksid mitmed teised tainad märksa vähem kui Neio oma, mille kilohind on 3,94 eurot. Hiiu pagari taina osas märgiti, et nii taina kui valmis piparkookide puhul oli maitse selgelt paigast ära. «Mingi imelik kõrvalmaitse, ei ostaks,» tähendas Liis ning teised nõustusid temaga. Maitsetuks pidasid testijad mõnevõrra üllatuslikuna ka Gourmet Clubi tainast tehtud piparkooke. «Minema ei viskaks, aga suuremates kogustes sööma ka ei kutsu – ehk siis hea kaalujälgijatele?» pakkus Eliise.
Kolm piparkooki skoorisid viiega
Piparkookide võõpamise kolme eri värvi glasuuriga võtsid ette Eliise ja Liis. «See mulle meeldib – sellised kunstilised tegevused,» sõnas Eliise ning Liis lisas, et peaks selliseid asju tihedamini tegema – tegu olla justkui teraapiaga. «Peaks ka teisi värve kasutama – nüüd tulid kõik südamed sellised heledad,» täiendas üks hetk kollase värviga hoogu läinud Eliise.
Glasuur andis testijate hinnangul oluliselt maitses juurde näiteks Eesti Leivatööstuse, Pagaripoiste ja Eesti Pagari tavalistele piparkookidele. Nende piparkookide puhul, mida neiud pidasid maitsetuks või ekstreemseks – näiteks Leiburi sidruni-tšilli, Neio, Hiiu Pagari ja Gourmet Clubi omad – ei parandanud ka glasuuri lisamine kuidagi nende maitset. Hiiu Pagari taina haput maitset ning Leiburi liiga vürtsikat maitset see ära ei võtnud. Heaks nii glasuuriga kui ilma pidasid tudengid Pihlaka ja Eesti Pagari eriti kvaliteetsest piparkoogitainast tehtud piparkooke.
Tudengineidude eelistustes jõudsid esikolmikusse nende endi hinnangul parajalt magusad piparkoogid, mis ainsana said vähemalt korra testi käigus ka maksimaalsed viis punkti. Koondarvestuses sai kõrgeima hinde ehk 3,6 punkti Delicato piparkoogitainas (pool kilo, 3,75 eurot). «Väga hea ja krõbeda tekstuuriga, maitse samuti igati tasakaalus,» sõnas Margit. Liis lisas, et tegemist oli piparkoogiga, mis oli nii maitselt mõnus kui ka nägi pärast ahjust tulekut hea välja.
Viis punkti andis Margit ka Reval Kondiitri Lotte piparkookidele (400g, 2,19 eurot), selle eest, et talle meeldisid väga nii nende tekstuur kui maitse. «Klassikaline, aga samas omapärane,» tähendas neiu ning teised suuresti nõustusid temaga. «Tõenäoliselt meeldiks magusahimulistele lastele, kellele vürtsikad piparkoogid nii väga ei meeldi,» lisas Eliise. Tema sõnul eristus see piparkook teistest selgelt just magusama, kuid vähem vürtsikama maitsega.
Eliise ise andis viis punkti Lotte piparkoogitainaga teist ja kolmandat kohta jaganud Eesti Pagari eriti kvaliteetse taina nime all müüdud piparkookidele (pool kilo, 2,79 eurot). Ta leidis, et need olid paraja kangusega, samas piisavalt magusad piparkoogid. «Üsna kodune maitse,» sõnas neiu.
Koka eelistused erinesid mõnevõrra
Kuigi neidude jaoks olid mitmetest tainastest tehtud piparkoogid võrdlemisi magusad ning see juhtis ka nende maitse-eelistusi, siis testi jaoks soovitusi jaganud koka hinnangul ei olnud tegelikult ükski testitud tainastest liiga magus, pigem pani tema tähele nende vürtside sisaldust. «Siin on tugev nelgi maitse, vürtse on ohtralt pandud – mustab kohe,» sõnas Marta näiteks Delicato tainast lahti rullides, samas kiites taina konsistentsi ja selle kerget voolitavust.
Kuigi Pagar võtaks! ökotainast oli rullides mõnevõrra keeruline käsitseda, sai see aga pärast ahjust välja tulekut kokalt maksimaalsed viis punkti. See oli tema hinnangul just selline klassikaliselt krõbe – nagu üks piparkook olema peaks. Ka kiitis ta seda, et ökopiparkook ei olnud väga magus, pigem vürtsikam. Just krõbedust hindas kokk ka Pihlaka piparkookide puhul.
Staažika koka sõnul sellel aastal piparkoogitainaste tegijad võtnud trendiks kasutada selles sulatamata suhkrukristalle, mis ahjust välja tulnud piparkookidel on selgesti näha. Seda märkas ta Pagar võtaks! ökotaina, Lotte, Neio ja Eesti Pagari eriti kvaliteetsest piparkoogitainast tehtud pühadeküpsiste puhul.
Kui parimate piparkookide eelistused läksid kokal ja tudengitel mõnevõrra lahku, siis vähem punkte saanud piparkoogid olid võrdlemisi samad. Kõige kriitilisem oli temagi Leiburi sidruni-tšilli piparkookide suhtes: «Ma iial ei ostaks selliseid piparkooke – magusad ei ole ja tšilli tapab kogu piparkoogi maitse ära, siin ei peakski piparkooke tegema, võib otse purgist tšilliseemneid süüa.»
Allpool on toodud selleaastases pimetestis osalenud piparkoogitainaste paremusjärjestus koos neile antud keskmiste punktide, kilohinna ja koka hinnanguga.