Ossinovski: haiglate jutt kärpekohtade puudumisest ei ole väga tõsiseltvõetav

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski.
Jevgeni Ossinovski. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Tartu Ülikooli kliinikum hakkas riigi koondamisnõudele vastu ning Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) teatas, et tõenäoliselt saaks nad koondada ministeeriumi plaanist neljandiku võrra vähem inimesi. Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski tunnistas, et haiglate jutt kärpekohtade puudumisest ei ole väga tõsiseltvõetav.

«Loomulikult jätkame tegelikult läbirääkimisi ka haiglate endiga, kuid see jutt, et üldse ei ole võimalik mitte kuskilt ühtegi töökohta kokku tõmmata ja mitte midagi ei ole võimalik efektiivsemalt teha, kui siiani on tehtud, ei ole üldiselt väga tõsiseltvõetav,» märkis Ossinovski, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

Ta tunnistas, et riigireformi protsess pole liikunud kõige õigemas järjestuses, kuid tõi välja, et riigihalduse ministri poolt on järgmiseks kevadeks ettevalmistamisel põhjalikum riigihalduse audit, kus siis vaadatakse üle erinevad riigihalduse efektiivsuse näitajad, mille alusel soovitakse koostada järgmisi kärpeülesandeid.

Ministri sõnul üritab sotsiaalministeerium pigem võtta tõsiselt praegust kärpenumbrit, sest järgnevatel aastatel oleks see juba keerulisem.

Loe veel: Riigihalduse minister Arto Aas: haiglajuhid ei saa justkui aru, kust nende sissetulekud tulevad

Eesti tervishoiutöötajate kutseliit (ETK) väljendas avalikus pöördumises muret valitsuse plaanitavate koondamiste pärast. Kutseliidu presidendi Iivi Luige sõnul ei toimu haiglates personaliressursi raiskamist juba ammu ning kõik haiglates töötavad inimesed on väga vajalikud.

Koondada tuleb üle 160 töötaja

Valitsuse kavandatud riigireformi käigus on ettenähtud koondada ligi 750 avaliku teenistuse töötajat. Kõige suurema kärpe peab läbi viima sotsiaalministeerium, kes koondab enda haldusalast 235 inimest. Sotsiaal- ja tervishoiuteenuseid pakkuvate inimeste arv tervise- ja tööministri sõnul ei vähene, küll aga tuleb regionaalhaiglates üle vaadata tugipersonali hulk ja koondada üle 160 töötaja, mis on rohkem kui kümme protsenti.

Esmaspäeva õhtul saatsid Tartu Ülikooli kliinikumi nõukogu liikmed sotsiaalministeeriumisse seisukoha, kus on kirjas, et kliinikumile esitatud 85 ametikoha koondamise kärpekohustus ei ole eesmärgipärane, mõistlik ega teostatav. Loe lähemalt: Kliinikum hakkas vastu riigi koondamisnõudele

Tartu Ülikooli kliinikumi juhatuse esimees Urmas Siigur ütles Postimehele 85 ametikoha kärbet kommenteerides, et riigi praegune tegevus on täiesti eesmärgipäratu ning säärased nõudmised on põhjendamatud ajal, mil oleme seoses võrgustumise ja kompetentsikeskuste tekke ideoloogiaga laienemas. «Me pole kunagi kedagi palgal pidanud, ilma et ta teeks tööd,» märkis Siigur.

Riigi ettekirjutus Põhja-Eesti regionaalhaiglale on vähendada töökohti 80 võrra. «Kui see kohustus arvutada meditsiinipersonali säästmise loogikast lähtudes ümber tugipersonalile, siis saame umbes kümneprotsendilise personali vähendamise kohustuse. Leian, et nii karm kohustus on haiglale diskrimineeriv,» ütles PERH-i juhatuse esimees Tõnis Allik Postimehele. Loe lähemalt: Valitsus ei peaks juhtima sihtasutuse siseasju

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles