Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Retseptid, mida võiksid pühadeajal katsetada!

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tummine śokolaadikook.
Tummine śokolaadikook. Foto: Toomas Tatar
  • Merit ja Peter Boeijkens jagavad oma pere pühaderetsepte.

Kui otsite jõulu- või aastalõpupeo lauale vaheldust, proovige loomingulise paari, stilisti Merit ja floristi Peter Boeijkensi pühaderoogade klassikat. Küülikupraad on imehea koos punase kapsa ja kumkvaadikastmega, magustoiduks sobivad pekanipähklitort või luksuslik śokolaadikook. Jõhvikasorbett puhastab söögikäikude vahel maitsemeeli ja sobib ka neile, kes eelistavad lahjemat desserti.

Mis põhiline - enamiku neist toitudest võib eelmisel päeval valmis teha. 
 

Kerge jõulusalat

Artikli foto
Foto: Toomas Tatar

Selle isuärataja teevad pühademeelseks punased granaatõunaseemned ja kuivatatud jõhvikad.

•          lambasalatit, spinatit, jääsalatit

•          kõrvitsaseemneid, mandlilaaste, Kreeka pähkleid

•          kuivatatud jõhvikaid

•          granaatõunaseemneid

•          oliiviõli

•          Balsamico kreemi

Rösti seemned ja pähklid ahjus veidi jumekamaks. Rebi roheline salativaagnale või taldrikutele.

Puista peale jõhvikad ja granaatõunaseemned, piserda üle oliiviõliga. Lisa seemned ja pähklid ning palsamiäädikakreemi piisad.

Küülikupraad ürtidega

Artikli foto
Foto: Toomas Tatar

Küülikulihaga võib serveerida ahju- või keedukartuleid, samuti hautatud punast kapsast õuntega ning muid meelepäraseid puu- ja köögivilju. Kerget särtsu lisab viigimarjamoos või kumkvaadikaste.

•          2 keskmise suurusega küülikut (nt Rannamõisa)

•          600 g võid

•          soola, pipart

•          4 suurt purustatud küüslauguküünt (2 määrimiseks, 2 kastmesse)

•          7 loorberilehte

•          7 nelgitera

•          mõned oksad värsket rosmariini

•          punt värsket või veidi kuivatatud tüümiani

Tükelda küülikud – eralda noaga esi- ja tagajalad ning jaga keskmine osa tükkideks. Hõõru liha soola, pipra ja küüslauguga sisse.

Pane suur ahjupott pliidile, lisa või, küüslauk, loorber, nelk, rosmariin ja tüümian. Kui või on juba piisavalt tuline – ära lase kõrbema! –, prae võis lihatükid kiiresti igast küljest jumekaks. See ei lase hautamisel lihamahladel välja imbuda. Hauta liha või-maitseainesegus tasasel tulel kaane all umbes kolm tundi, iga poole tunni tagant lihatükke potis ümber keerates – nii pääsevad maitseained kõikjale ja sügavamale. Vedelik peaks hautamise ajal kergelt mullitama.

Liha võib ka ahjus küpsetada, ent pliidil on mugavam lihatükke ümber keerata. Vedelikupuudust tõenäoliselt ei teki, sest ka küülikust eraldub piisavalt rasva.  

Maitserohket hautamisvedelikku võib kasutada kastmeks, samuti ahjukartulite valmistamiseks, pannes need koos osa hautamisvedelikuga vähemalt tunniks ahju küpsema. Maitseks võib lisada soola ja veel küüslauku.

Punane kapsas õuntega

•          pool keskmist punast kapsapead

•          pool kilo õunu

•          7 nelgitera

•          7 loorberilehte

•          maitse järgi suhkrut, soola

Lõika kapsas peenteks ribadeks, puhasta-koori õunad ja lõika sektoriteks. Pane vähese veega potti, lisa vürtsid ja hauta tasasel tulel umbes kolm tundi. Hautamise lõpupoole viimistle maitset soola ja suhkruga – magusamate õunte puhul võib viimasega pigem tagasi hoida.

Kumkvaadikaste

See kaste sobib imehästi küülikuprae juurde.

•          1 dl mett

•          2 dl apelsinimahla

•          12 kumkvaati

•          1 sl võid

Pane mesi ja apelsinimahl potti, keeda aeg-ajalt segades kümme minutit. Lisa või ja kumkvaadid, mis on lõigatud kaheksaks väikeseks sektoriks. Keeda veel viis minutit ja lase jahtuda.

Jõhvikasorbett

Artikli foto
Foto: Toomas Tatar

Hapukas sorbett puhastab pärast pearooga maitsemeeled ja sobib hästi ka neile, kes eelistavad rammusale koogile lahjemat magustoitu. Sorbetti võib pakkuda jääpitsides, mida saab valmistada spetsiaalses vormis.

•          2,5 dl vett

•          200 g suhkrut

•          1 tl viina

•          200 g külmutatud pohli

•          kaunistuseks pohli, pohlalehti

Pane vesi, suhkur ja pohlad potti ning keeda, kuni pohlad on pehmed ja suhkur sulanud. Vala segu läbi sõela ja lase jahtuda. Sega enne sügavkülmutamist hulka viin.

Kui jäätisemasinat pole, pane segu külmakindlas nõus sügavkülma. Võta nõu iga poole tunni tagant sügavkülmast ja sega massi ühtlustamiseks läbi. Korda seda kolm-neli korda, kuni sorbett on läbinisti külmunud. Serveeri väikese pallina ja kaunista.  

Pekanipähklitort

Artikli foto
Foto: Toomas Tatar

See tort saabki parem, kui lasta sel ööpäev jahedas seista. Et pähklid sobivad jõuluaega hästi, on ka see magustoiduna omal kohal.

Põhjaks:

•          200 g toasooja võid

•          3 dl suhkrut

•          3 muna

•          60 g käsitsi hakitud pekanipähkleid

•          4 dl jahu

•          2 tl vanillisuhkrut

•          2 tl küpsetuspulbrit

•          1 dl kookoshelbeid

•          2 dl vahukoort

Kreemiks:

•          75 g toasooja võid

•          400 g maitsestamata Philadelphia toorjuustu

•          300 g tuhksuhkrut

•          2 tl vaniljesuhkrut

Katteks:

•          180 g käsitsi hakitud pekanipähkleid (jäta osa terveks)

Vahusta või suhkruga. Lisa ühekaupa vahustades munad.

Sega omavahel kõik kuivained ja pekanipähklid. Sega need vaheldumisi vahukoorega või-munavahu hulka. Jaota segu 22–24 cm

läbimõõduga lahtikäivasse tordivormi, mis on küpsetuspaberiga vooderdatud, võiga määritud ja jahuga üle puistatud.

Suuna tainas rohkem vormi servade poole. Küpseta 175-kraadises ahjus 1 tund. Lase jahtuda. Lõika kolmeks kihiks.

Kreemiks vahusta või, toorjuust ning tuhk- ja vanillisuhkur. Määri kreemi tordi kihtide vahele, külgedele ja peale. Kaunista tervete ja hakitud pekanipähklitega.

Hoia jahedas.

Tummine šokolaadikook

Artikli foto
Foto: Toomas Tatar

See kook on jõulise loomuga, sestap piisab pidusöögi lõpetamiseks ka väikesest viilust.

•          600 g tumedat 75–80% kakaosisaldusega šokolaadi

•          200 g võid

•          500 g vahukoort

•          1 tl kaneeli

•          2 sl Amaretto likööri

•          veidi kakaopulbrit

Lase vahukoor korraks keema, võta tulelt ning sega hulka või ja šokolaaditükid. Sega, kuni või ja šokolaad on sulanud ning mass ühtlane. Lisa hulka liköör ja kaneel. Vala võimalusel lillemustrilise põhjaga silikoonvormi ja lase külmkapis vähemalt mõni tund kuni päev taheneda. Kummuta vormist alusele ja raputa peale kakaopulbrit.

Tavalist lahtikäivat koogivormi kasutades tuleks see enne küpsetuspaberiga vooderdada. Koogi pealispinna kaunistuseks võib sinna noaga meelepärase mustri joonistada.

Tagasi üles