Vendade Häälte firma maksuvõlg võib jätta valla töötajad palgata

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli keemiatööstus.
Kiviõli keemiatööstus. Foto: Tiina Kõrtsini / SL Õhtuleht

Sonda vald seisab aasta lõpus silmitsi tõsiasjaga, et kaevandamisõiguse tasu mittelaekumise tõttu on neil eelarves 100 000 euro suurune auk, mis võib viia olukorrani, kus vald ei suuda oma töötajatele palka maksta.

Kuna Kiviõli Keemiatööstus ei ole maksnud oodatud ulatuses kaevandamisõiguse tasu ehk viimase 70 000 euro suuruse arve asemel sai vald 3000 eurot, tähendab see suurt eelarveauku, mille lappimiseks on jäänud väga vähe aega. «Kõige keerulisemaks teebki olukorra see, et aasta lõpuni on jäänud väga vähe aega ja leida ühe kuu eelarvest selline summa on äärmiselt keeruline,» tõdes Sonda vallavanem Andrea Eiche Põhjarannikule.

Alexela Grupi kommunikatsioonijuhi Norbert Kaareste kinnitusel on aasta 2015 möödunud neile, aga ka kogu Eesti põlevkivitööstusele keeruliselt, kuna põlevkiviõli maailmaturuhind on liikunud käsikäes naftahinnaga madalseisu.

Maksu- ja Tolliameti andmetel on Kiviõli Keemiatööstusel tänase seisuga maksuvõlg 651 046,19 eurot, mis on ajastatud kuni 20.08.2016. Maksuvõlg on ettevõttes alates 19.10.2015.

Heiti Hääl ütles, et tegemist on ettepanekuga riigile ressursitasu ajatamiseks, mitte maksuvõlaga «Kiviõli Keemiatehasel pole maksuvõlga. Eesti Energia peatas augustis põlevkivi ostmise meilt ja ligi 400 000 tonni põlevkivi seisab kasutamata,» ütles ta. Selle kasutamata põlevkivi eest soovib Kiviõli Keemiatehas tasaarveldust. «Selle nimetamine maksuvõlaks pole õige,» ütles Hääl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles