Nafta hind käis taas alla 40 dollari barrel

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta kauplemine New Yorgi kaubabörsil.
Nafta kauplemine New Yorgi kaubabörsil. Foto: SCANPIX

Nafta hind käis eile õhtul taas alla 40 dollari barrelist, sest nii Araabia Ühendemiraadid ja Venemaa pumpavad üha rohkem naftat ning hinnalangusele vaatamata pole oluliselt kahanenud ka kildanafta tootmine USAs.

Eilse hinnalanguse konkreetseks põhjuseks olid värsked andmed nafta laoseisu kohta USAs, mis kasvas kümnendat nädalat järjest ning kasv toimub ajal, mil see tavaliselt kahaneb, kirjutab The Wall Street Journal.

Maailma suurim naftatootja Saudi Araabia on viimastel kuudel oma tootmist suurendanud eesmärgiga suruda turult välja USA kildanafta tootjad. Kuid Ameerika tootjad on olnud üllatavalt sitked eelkõige tänu kulude kokkuhoiule, pankadepoolsele toetusele, mis on leevendanud võlgade tagasimakse tingimusi ning hoidnud sealsed tootjad vee peal.

Nafta hinnaliikumise jaoks on oluline homne päev, mil koguneb Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) naftaministrid, kes arutavad tootmiskvoote. Eile hilisõhtul hakkasid liikuma kuuldused, et Saudi Araabia on nõus tootmiskvoote langetama, kui sellega ühinevad ka Iraan ning OPECisse mitte kuuluvad tootjad eesotsas Venemaaga.

«Me ei saa kärpida üksi,» ütles majanduslehele üks Pärsia lahe riigi kõrge ametnik. «Osalema peavad kõik,» lisas ta.

New Yorgis kukkus nafta (WTI) hind eile 4,6 protsenti 39,94 dollarini barrel. Euroopa nafta hinnaindeksiks olev Brenti nafta hind kukkus 4,4 protsenti 42,49 dollarini barrel.

Täna hommikul on nafta hind kerkinud enam kui 1,6 protsenti.

Varem käis naftabarreli hind alla 40 dollari taseme augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles