Tallinna Kaubamaja: riided kallinevad kuni 15 protsenti

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuvillakorjamine Hiinas.
Puuvillakorjamine Hiinas. Foto: SCANPIX

Puuvilla kallinemise tõttu võivad riiete hinnad Tallinna Kaubamajas tõusta kuni 15 protsenti, kuid seda alles järgmise aasta teises pooles.


«See tõenäoliselt mõjutab vähemalt puuvillast toodetud rõivaste hindu igal pool üle maailma,» ütles Tallinna Kaubamaja ASi müügi- ja turundusdirektor Enn Parel viimastel kuudel toimunud järsu puuvilla kallinemise kohta.

Briti rõivaste jaemüüja Next on juba hoiatanud, et selle kauplustes võivad hinnad järgmise aasta I kvartalis tõusta peaaegu kümnendiku ning kui puuvilla kallinemine jätkub, siis kevadel veelgi enam.

«Ma ei saa küll öelda, et see [puuvilla hinna tõus] mõjutab Tallinna Kaubamaja järgmise aasta alguses, kuna tegelikult järgmise hooaja kaup on juba sisse ostetud,» märkis Parel. «Küll aga võib see meid mõjutada järgmise aasta teises pooles, alates augustist.» Tema sõnul hakkab Kaubamaja sügisel müümiseks kaupu sisse ostma jaanuaris.

Tõusevad ennekõike odavmate puuvillatoodet hinnad, ütles Parel. «Tooraine hinna tõusu mõju sõltub hästi palju sellest, mis profiiliga kaupmees on,» selgitas ta. «Rohkem mõjutab see kaupmehi, kes müüvad väga odavaid tooteid, kus tööjõu ja brändi väärus on suhteliselt madal ning tooraine moodustab suure protsendi hinnast, aga bränditoodete müüjaid mõjutab vähem, kuna toorainel lihtsalt on nende toodete hindades väiksem osakaal.»

Puuvilla hind on praegu ligi 80 protsenti kõrgem kui mullu samal ajal. Selline kallinemine võib Pareli arvates järgmise sügishooaja rõivaste hindu Tallinna Kaubamajas mõjutada tõenäoliselt 5-15 protsendi ulatuses. «Rohkem ei tohiks see toodete sisseostuhindu ja seega ka väljamüügihindu mõjutada,» arvas Parel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles