Järsult kallinenud puuvill surub riiete hindu üles

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nexti rõivakauplus Belfastis.
Nexti rõivakauplus Belfastis. Foto: SCANPIX

Mitmed rõivaste jaemüüjad on hoiatanud, et puuvilla järsu kallinemise tõttu tuleb neil hindu tõsta.


Näiteks Briti rõivaste jaemüüja Next ütles hiljuti, et rõivaste hinnad võivad järgmise aasta I kvartalis tõusta peaaaegu kümnendiku ning kui puuvilla kallinemine jätkub, siis kevadel veelgi enam, vahendasid välisagentuurid.

Puuvilla hinnad on alates juunist tõusnud üle 60 protsendi ja saavutasid sel kuul rekordilise taseme. Suuresti on hinnatõusu põhjus saagile halvasti mõjunud kehv ilm ning üleujutused Hiinas ja Pakistanis, mis on ühed suurimad puuvillatootjad.

Just Hiina tõttu on analüütikute sõnul on oodata kõrgete hinnatasemete jätkumist. Hiina toodab küll palju puuvilla, kuid riigi üha paisuva tekstiilitööstuse vajaduste rahuldamiseks sellest ei jätku. Hiina jätkab oma puuvillanõudluse rahuldamiseks impordile toetumist, tõdes Olami juht Sunny Verghese. «Hiina import on põhjus, miks tunneme, et hinnad püsivad väga kõrgetel tasemetel,» märkis Rabobank grupi vanemanalüütik Wayne Gordon.

Mõned analüütikuid väga pikka iga kõrgetele hindadele aga ei ennusta, sest osalt on tõus tingitud spekulantidest, näiteks riskfondidest, kes kallinemise jätkumise ootuses puuvilla suurtes kogustes kokku ostavad, lootes selle hiljem kõrgema hinnaga maha müüa. Lisaks kasvab kallinenud hindade tõttu tõenäoliselt puuvilla tootmine, samas kui nõudlus selle järele ilmselt väheneb, sest riidetootjaid lähevad üle odavamatele sünteetilistele kiududele nagu polüester.

«Kõik viitab sellele, et järgmisel aastal peaks meil olema rohkem puuvilla ja see langetab hindu järgmisesl suvel ning sügisel,» ütles First Capitoli puuvillaturu vanemanalüütik Sharon Johnson eelmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles