Pomerants kujundab RMK omandivormi asjus arvamuse jaanuari lõpuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuraniidu matkarada.
Kuraniidu matkarada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskkonnaminister Marko Pomerants ütles pärast metsandusnõukogu koosolekut, et otsest vajadust muuta Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) omandivormi nõukogu hinnangul ei ole, ent minister asub koos rahandusministeeriumiga küsimust analüüsima ja loodab vastuse saada jaanuari lõpuks.

«Tänasel päeval nõukogus sellist veendumust, et oleks vajadust RMK juriidilise vormi muudatuse järele, ei ole. Küll leppisime tänasel koosolekul kokku, et vaatame ühisele arusaamisele jõudmiseks koos rahandusministeeriumiga otsa kolmele küsimuste ringile,» ütles Pomerants BNS-ile.

Esiteks asuvad ministeeriumid vaatama, kas need argumendid, mille põhjal kunagi otsustati RMK riigi tulundusasutusena luua, pädevad ka täna. «Teiseks, teha selgeks, et kui äriühing annaks RMK-le või riigieelarvele tervikuna rahavoogude planeerimisel täiendavat paindlikkust, siis milles see väljenduks ja kas selle järele ka vajadust on,» lisas minister.

«Kolmandaks avalikud funktsioonid, nagu loodushoid ja looduses liikumine – kas neid on mõistlik hoida koos majanduslike funktsioonidega ühes asutuses või tuleks seda teha teistmoodi. Loodame olla targemad jaanuari lõpuks,» rääkis Pomerants.

Rahandusminister Sven Sesteri sõnul tuleks Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) muuta läbipaistvuse, õigusselguse ja võrreldavuse huvides sarnaseks teistele riigi olulisi ressursse valdavatele üksustele, mis tegutsevad äriühingu vormis.

«RMK tegutseb täna kogu riigis ainsa riigitulundusasutusena. Läbipaistvuse, õigusselguse ja võrreldavuse huvides oleks otstarbekam aktsiaseltsi vorm,» ütles Sester septembri lõpus BNS-ile.

Sester lisas, et seoses sellega on palju küsitud, kas äriühingu vormiga kaasneb praegu avalikkusele tasuta pakutavate loodusradade ja telkimisplatside tasuliseks muutumine. «Vastus on, et ei, need teemad ei ole teineteisega seotud. Sarnaselt sellele, kuidas Eesti Energia ja mitmed teised suured äriühingud peavad üleval ja pakuvad kõigile tasuta kasutamiseks terviseradasid, saab ka RMK äriühingu vormis avalikkusele pakkuda täpselt sama, mida tänagi.»

Sester on saatnud keskkonnamister Marko Pomerantsile kirja, et kaaluda ja analüüsida RMK juriidilise vormi muutmist ja selle mõju. «Valitsusele soovime ülevaate ja võimalikud ettepanekud esitada tuleva aasta esimese kvartali lõpuks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles