Lätlased usuvad, et herneste söömine jõulude ajal toob head õnne ja rikkust järgmisse aastasse. Riia turismiarendusbüroo toob välja ühe traditsioonilise retsepti lätlaste jõululaualt.
Traditsiooniline Läti jõuluretsept: herned suitsulihaga
Koostisained
- 500 g halle herneid
- 300–400 g suitsutatud sea rinnatükki või mis tahes muud suitsuliha
- 2 keskmist sibulat
- vett
- maitseaineid (soola, pipart)
- veidi keefiri
Valmistamine (120 min)
Pange herned 4–5 tunniks või võimaluse korral kogu ööks vette likku.
Valage hernestelt vesi ära ning pange pott puhta veega keema. Kallake herned potti, lisage lusikatäis soola ning laske hernestel vähemalt 1,5–2 tundi keeda. Kui vesi on peaaegu aurustunud, võite lisada natuke keevat vett. Aeg-ajalt on soovitatav riisuda potis tekkivat vahtu.
Samal ajal lõigake liha kuubikuteks ja hakkige sibul, pange need kuumaks aetud pannile praadima. Kui sibul ja liha on pruunistunud, riputage peale musta pipart, segage kõik läbi ja oodake, kuni herned on keenud. Kui herned on pehmeks keenud, valage ära kogu vedelik ning lisage praetud liha ja sibul. Segage kõik kokku, hautage mõni minut ning toit ongi serveerimiseks valmis.