Hoogsalt kasvav trend: advendikalendrid absoluutselt igale maitsele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Body Shopi selleaastane advendikalender
Body Shopi selleaastane advendikalender Foto: Sander Ilvest

Üsna tavapäraseks muutunud šokolaadist advendikalendrite kõrval kasvab hoogsalt terves maailmas märksa teistsugusemate advendikalendrite hulk, kus on mõeldud nii lastele kui täiskasvanutele.

Kosmeetika, tee, alkohol, erootikakaubad ja isegi koerte mänguasjad – kõigi nende toodete tootjad otsivad jõulude eel järjest enam võimalusi, kuidas ka advendikalendrite turust oma osa saada, vahendab Bild. Kui kümme aastat tagasi võis leida veel ainult üksikuid näiteid teistsugustest advendikalendritest, siis nüüd on praktiliselt iga suurem kaubamärk võtnud endale kohustuse jõulude eel ka oma advendikalender välja lasta.

Playmobilil oma advendikalendrid juba 20 aastat

Sellest, et advendikalendrite turg kasvab hoogsalt, annab näiteks tunnistust ka see, et möödunud aastal müüdi Bildi andmetel Saksamaal tervelt 22 miljonit erinevat advendikalendrit. Saksamaa maiustuste tootajate ühenduse esindaja Solveig Schneideri sõnul liigub ka maiustuste tootajate seas trend järjest enam täiskasvanute advendikalendrite suunas. Kui varasematel aastatel on müügil olnud nii valge, tumeda kui alkoholi sisaldavaid šokolaadikalendreid, siis selle aasta fookuseks on seatud õiglase kaubanduse šokolaadiga advendikalendrid.

Teistsuguste advendikalendrite tootmisest on suurt kasu lõiganud ka mänguasjatootajad. Näiteks 2013. aastal müüdi Saksamaal 2 miljonit mänguasjade advendikalendrit, mille eest käisid tarbijad välja 30 miljonit eurot. Selle aasta novembrikuus on viis protsenti mänguasjatootjate käibest Saksamaal moodustanud advendikalendrid.

Esimene mänguasjatootja, kes advendikalendrite turu enda jaoks avastas, oli 20 aastat tagasi Playmobil, 2004. aastal liitus ka Lego. Sellel aastal on Playmobilil näiteks kuus erinevat versiooni advendikalendreid müügil.

Eestis leiab ilutoodetest lemmiklooma maiusteni

Näiteid teistsugustest advendikalenditest leiab viimastel aastatel järjest enam ka Eestist müügilt. Oma advendikalendri on alates 2013. aastast saanud endale soetada ilutoodetekaupluse Body Shop fännid.

«The Body Shopi advendikalender koosneb 24 väikesest kingipakist, millest igaüks peidab endas väikest ilu- või kosmeetikatoodet,» rääkis Viru keskuse kaupluse juhataja Madli Aluve, kelle kinnitusel on huvi nende advendikalendri vastu Eestis aasta-aastalt kasvanud. Ta märkis, et lisaks kingitustele leiab advendikalendrisse pakitud toodete karpidelt ka mõtteteri, mis võiks kingisaajat rõõmustada. Kalendri hind on võrdlemisi krõbe – 70 eurot.

Body Shopi selleaastane advendikalender. Foto: Sander Ilvest
Body Shopi selleaastane advendikalender. Foto: Sander Ilvest Foto: SANDER ILVEST/

Oma ilutoodete advendikalendrit müüb Eestis ka Lancome, selle hind küündib 113,99 euroni. Tallinna kaubamaja Lancome’i esinduse müüjate sõnul oli neil kolmapäeva õhtuks kauplusse tellitud 20 kalendrist alles veel viimased. Nende advendikalendrit oli võimalik osta ka iluketi veebipoe vahendusel, kuid lõppeva nädala keskpaigaks oli nad seal juba otsa saanud.

Lancome'i selleaastane advendikalender Tallinna Kaubamajas. Foto:
Lancome'i selleaastane advendikalender Tallinna Kaubamajas. Foto: Foto: Siiri Liiva

Märksa soodsama andvendikalendri saavad endale soetada aga H&Mi fännid. Nimelt maksab nende ehetest koosnev advendikalender eelmistega võrreldes märksa vähem – 29,99 eurot. Kuigi kolmapäeva õhtul Tallinna Postimaja H&Mi kaupluses leti taga olnud müüja ise ei olnud veel näinud, et keegi seda ostnud oleks, tõdes ta kalendrite riiulit üle vaadates, et toodete hulk seal oli küll oluliselt vähenenud. «Ju siis on huvi olnud,» sõnas ta.

H&Mi selleaastane advendikalender Tallinna Postimaja kaupluses. Foto:
H&Mi selleaastane advendikalender Tallinna Postimaja kaupluses. Foto: Foto: Siiri Liiva

Nendele Eesti lapsevanematele, kes ei taha oma lastele tavapärast šokolaadikalendrit osta, on alternatiiviks erinevad Lego kalendrid. Näiteks Selveri kauplustest leiab Lego advendikalendreid nii poistele kui tüdrukutele, hindki on neil võrdlemisi mõõdukas – 16,9 eurot.

Lego City selleaastane advendikalender Järve Selveris. Foto:
Lego City selleaastane advendikalender Järve Selveris. Foto: Foto: Hanneli Rudi
Lego Friends selleaastane advendikalender Järve Selveris. Foto:
Lego Friends selleaastane advendikalender Järve Selveris. Foto: Foto: Hanneli Rudi

Ka Eestis leiab müügilt lemmikloomadele mõeldud advendikalendreid. Näiteks Viimsi Konsumist jäi silma PrimaCat kasside advendikalender, mis on täidetud lihamaiustega ning maksab 10,99 eurot. Sarnane on ka Hau-Hau Championi advendikalender koertele, mis maksab sama palju. Mõlemate kaal on 48 grammi.

Kasside advendikalender, mis on müügil kõigis Coop Eesti kauplustes. Foto:
Kasside advendikalender, mis on müügil kõigis Coop Eesti kauplustes. Foto: Foto: Mihkel Maripuu

Ülevaatlik info eelpool mainitud advendikalendritest, mida Eesti kauplustest leida võib.

Kalendri nimi

Mida sisaldab

Hind

Müügikohad

Body Shopi advendikalender

Erinevad ilutooted

70 eurot

Body Shopi kauplused üle Eesti

H&Mi ehete advendikalender

Erinevad ehted

29,99 eurot

H&Mi kauplused üle Eesti

Lancome’i advendikalender

Erinevad ilutooted

113,99 eurot

Lancome’i kauplus Tallinna kaubamajas ja veebipood

Lego City advendikalender poistele

Lego mänguasjad

16,9 eurot

Selveri kauplused üle Eesti

Lego Friends advendikalender tüdrukutele

Lego mänguasjad

16,9 eurot

Selveri kauplused üle Eesti

Lemmikloomade jõulukalenderLihamaiused10,99 eurotKõik Coop Eesti kauplused üle Eesti (Maksimarket, Konsum, A&O, Ehitusmarket)

Allikas: Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles