Tänavuse parima koduleiva küpsetas Pärnumaa mees

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Leiburi poolt välja kuulutatud koduleibade konkursi «Leiburi Leivategu» võitis Pärnumaa leivaküpsetaja Allan Toodo, kes pääses konkursi finaali teist aastat järjest, aga mullu teiseks jäi.

Neljandat aastat toimuval koduleiba konkursil parimaks leivaks tunnistatud «Allani peenleiva» autoriks on Allan Toodo Surju vallast Pärnumaalt. Allani leiva eripäraks oli pomerantsi maitseaine kasutamine. «Peenleib oli minu jaoks esmakordne katsetamine – seda oli huvitav proovida,» sõnas mees võidudiplomit vastu võttes.

Leivavalmistaja sõnul oli peenleiva retsepti raske leida, pidi isegi raamatukogus käima, kuid mingi hetk avastas ta internetist huvitava retsepti, kus kasutati pomerantsipuu maitseainet. «Hakkasin uurima, mis asi see pomerantsipuu ja vastav maitseaine on,» rääkis Allan Toodo, kes Pärnust seda ei saanud, kuid lõpuks leidis hoopis Tallinnast ja saigi retsepti katsetatud. Just Allani pomerantsileiba söödi «Leiburi Leivategu» finaalis toimunud degustatsiooni käigus kõige rohkem.

Allanit nakatas leivaküpsetamise pisikuga tütar, kes kunagi ise palju leiba küpsetas ja üks päev ka isale esimese juuretise tõi. «Hakkasin ka leiba tegema, esialgu ei tulnud eriti välja, aga lõpuks hakkas nii meeldima, et tütar on ammu käega löönud ja sööb ainult isa leiba,» ütles Allan.

Allan Toodo koduleib. Foto: Kristi Kamenik
Allan Toodo koduleib. Foto: Kristi Kamenik Foto: Leibur

Leiburi tootearendusjuhi Tiina Rühka sõnul oli 2015. aasta «Leiburi Leivategu» konkursi ajaloos erandlik – esimest korda pidid võistlejad küpsetama peenleiba, finaali pääses rekordarv mehi, finaalis esitleti rekordarv leibu, mis ei olnud vormis küpsetatud ning esmakordselt sai konkurss meesvõitja.

Tänavu pääses «Leiburi Leivategu» finaali 11 leivaküpsetajat: viis Tartumaalt, kaks Jõgevamaalt, ning ühe kaupa Tallinnast, Rakverest, Harjumaalt ja Pärnumaalt. Pärnumaa leivaküpsetaja Allan Toodo pääses Eesti parima koduleiva konkursi finaali teist aastat järjest – eelmisel aastal jäi ta seemneleib napilt teisele kohale. Neljandat korda «Leiburi Leivategu” konkurssi korraldav Leibur soovis lisaks rukki- ja seemneleibadele täiendada oma sortimenti ka koduküpsetatud peenleivaga.

Konkursi «Leiburi Leivategu 2015» võitjat premeeritakse 1500 euroga, võiduleib võetakse tööstuslikuks tootmiseks kohandatult Leiburi sortimenti ning uus toode ilmub Eesti poelettidele uue aasta esimeses kvartalis. Võiduleiva autor saab kaasa rääkida nii leiva nime välja mõtlemisel, pakendi kujunduse loomisel kui ka oma retsepti tööstuslikuks tootmiseks kohandamisel.

Kokku on nelja aastaga «Leiburi Leivategu» võistlustele esitatud kõikjalt Eestist ligi 300 leiva retsepti. Esimese «Leiburi Leivategu» võitjaks osutus Triin Kuus Põltsamaalt leivaga «Triinu Rukkileib”. 2013. aasta võitja oli Eha Karus Jõhvist «Eha Hommikuleivaga” ning eelmisel aastal võitis konkursi Eve-Kati Mägi Elvast endanimelise seemneleivaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles