Kohalik röstikoda valmistab kohvi gurmaanidele

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvioad.
Kohvioad. Foto: Kunnar Rüsülainen

Loo kohvik-röstikojas valmib kohv neile, kes soovivad kvaliteeti, mitte lihtsalt musta jooki tassis.

«Alguses proovisin rohelisi kohviube kodus pannil röstida. Siis käisin viis aastat Saksamaal erinevates röstikodades õppimas ning hiljem leidsin Eestist investorid röstikoja avamiseks,» rääkis Lool asuva kohvik-röstikoja Ventus Roasting OÜ tegevjuht Dmitri Nepsa.

Ventuse tegevus ulatub 2005. aastasse, mil tegeleti kohviubade müügiga, kirjutab Harju Elu. Kohvik-röstikoda Lool avati eelmisel suvel.

Nepsa sõnul on Eestisse väga raske tooreid kohvimarju tarnida nii, et nende kvaliteet säiliks, mistõttu röstitakse kohvi tavaliselt seal, kus ta kasvatatakse ja korjatakse. «Me ei kasuta maitseaineid ega keemiat, vaid röstime kohvi samamoodi, nagu seda tehti 300 aastat tagasi, ainult uute seadmetega,» ütles ta.

Miks tekib aga kohvi röstimisel värske leiva lõhn? «Röstimisel toimub Maillardi reaktsioon, kus happed reageerivad suhkrutega, mille käigus toimub pruunistamine ja eraldub aroom, samamoodi nagu leiva küpsetamisel,» selgitas Nepsa.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Harju Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles