Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Vaata, millised on tänavused Eesti parimad söögikohad

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Hanneli Rudi
Copy
Gurmaanidel on Eestis lai valik heade söögikohtade vahel.
Gurmaanidel on Eestis lai valik heade söögikohtade vahel. Foto: Toomas Huik

Eesti parimad söögikohad valisid välja 30 eksperti (12 Eestist ja 18 välismaalt). Iga kohta hinnatakse erinevatel aegadel mitu korda ja nii, et pooled hindajad on kodumaalt ja pooled mujalt. Hindajad külastavad söögikohti nende teadmata. Nad otsustavad ise, mida tellivad ning tasuvad ise ka arve.

Hindamiseks kasutame metoodikat, mille on aastate jooksul välja töötanud Rootsi restoranijuht «White Guide». Suurim punktide arv, millega ühte restorani võib hinnata on 100. 

  • Toidu eest maksimaalselt 40 punkti (17-21 rahuldav, 22-27 heal tasemel, 32-35 eristuv kokandus, kohalik meistriklass, 36-40 hiilgav kokandus, rahvusvaheline meistriklass). 
  • Jookide eest kuni 20 punkti (8-10 rahuldav, 11-13 hea, 14-17 eristuv jookide pakkumine, kohalik meistriklass, 18-20 rahvusvaheline meistriklass). 
  • Teeninduse maksimum on 25 punkti (8-12 rahuldav, 13-17 hea, 18-22 kohalik meistriklass, 23-25 rahvusvaheline meistriklass). 
  • Miljöö eest on kõige kõrgem punktisumma 15 (5-7 neutraalne, 8-10 võrdväärne ülejäänud elamusele, 11-13 annab ülejäänud elamusele lisaväärtust, 14-15 on iseenesest tulemist väärt). 

Hindamise tulemuste põhjal jagatakse restoranid kategooriatesse. 

Meistriklassi restoranid

Eesti restoranide edetabeli moodustavad meistriklassi restoranid. 2015. aastal on Eestis üks rahvusvahelise meistriklassi ning viis kohaliku meistriklassi restorani. 

Eesti meistriklassi ja kõrgklassi restoranide (kokku 25) tutvustused leiab ka White Guide Nordicu 2016. aasta väljaandest.

Kõrgklassi restoranid

Eesti restoranielus oli tormiline aasta. Sündis mitu uut ja väga ambitsioonikat restorani. Ootamatult palju valdkonna olulisi tegijaid vahetas töökohta.  2015 oli Eestis 19 kõrgklassi restorani

Väga head restoranid

2015. aastal on Eestis 30 väga head restorani. See arv ei ole lõplik. Kui aasta jooksul toimuvate hindamiste tulemusena leidub söögikohtasid, mis küündivad väga hea tasemeni, siis lisame ka need loetellu.

Restoranid

See nimistu koosneb söögikohtadest, mis praegu veel väga heaks ei kvalifitseeru, kuid palju puudu ka ei jää. Seepärast ei ole nende nimede taga hindepunkte. Kõigele vaatamata on kindlasti tegemist Eesti keskmisest tasemest paremate ning eristuvate söögikohtadega, mida soovitame külastada. Kuivõrd nimistu täieneb, tasub sellel silm peal hoida.

  • Argentiina

  • Beerhouse

  • Hermitage

  • Manna La Roosa

  • Meistri Lyon

  • Nero

  • Platz

  • Purtse kindlus

  • Rucola

  • Seller

  • Teletorn

  • Trofe

  • Truffe

  • Vihula

Tagasi üles