Rootsi tuumajaamade hooldus tõstis elektri hinna aasta kõrgeimaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskarshamni tuumajaam Rootsis, mis on kavas peatselt sulgeda.
Oskarshamni tuumajaam Rootsis, mis on kavas peatselt sulgeda. Foto: okg.se

Täna on elektrihind Nord Pool Spoti börsil selle aasta kõrgeimal tasemel, ulatudes mõnedel tundidel üle 150 euro megavatt-tunni kohta; hinnatõusu põhjus on suuresti hooldus kahes Rootsi suures tuumajaamas, ent ka piiriüleste võimsuste vähendamine Põhjamaade ühendustel.

Tänane keskmine elektrihind on Eestis 63,34 eurot, kusjuures elektrihind ulatub üle 150 euro kokku kolmel tunnil. Samal tasemel on elektrihind ka Soomes, millega Eestit ühendavad merekaablid Estlink 1 ja Estlink 2. Soome on praegu päevasel ajal importrežiimis, mis tähendab, et elektri suund on Eestist Soome.

Regiooni hindasid mõjutab kindlasti hooldus Rootsi Ringhalsi tuumajaama 532-megavatise võimsusega kolmandas plokis ning Oskarshamni 1400-megavatises kolmandas plokis, ütles Nord Pool Spoti Baltikumi regioonijuht Ingrid Arus BNSile.

«Ringhalsi plokk peaks täna lõunaks küll töös tagasi olema, samas Oskarshamn jääb praegu teada oleva info kohaselt välja järgmise pühapäevani,» märkis Arus. Ta lisas, et samuti mõjutab hindu mitme piiriülese võimsuse vähendamine – säärane olukord on näiteks Saksa-Rootsi ning Poola-Rootsi liinidega.

«Mõlema kaabli kaudu saab elektrit eksportida Rootsis neljandasse piirkonda, kus täna on suurim defitsiit,» rääkis Arus.

Homseks on teatatud võimsuste vähendamisest ka enamusel Norra ja Rootsi vahelistel liinidel, lisas ta.

Selle nädala jooksul peaks algama ka Leedu-Rootsi ja Leedu-Poola kaablite testimine, mis võib omakorda lisada uusi tegureid nii energiavoogude liikumisse kui ka hindade arvutusse, ütles Arus.

Portfelli- ja bilansihaldusega tegeleva Baltic Energy Services tegevjuht Kaido Veldemann märkis, et pikaajalist mõju esmaspäevastel kõrgetel hindadel ilmselt ei ole. «Kui vaadata finantsturgu, tulevikutehinguid, siis võib öelda, et mingit mõju pole olnud – hinnad on samal tasemel kui eelnevatel nädalatel,» rääkis ta.

Rootsi Oskarshamni tuumajaamas suleti laupäeval Põhjamaade suurim, kolmas reaktor, et vahetada välja kahjustatud kütuseelement. Tuumajaama operaatorfirma OKG pressiesindaja ütles, et tegemist ei ole tõsise veaga ning see loodetakse kõrvaldada kaheksa ööpäevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles