Skandinaavia toidukriitikute koostatud põhjamaade mõjukaim gastronoomia alane teejuht "White Guide" avaldas parimate restoranide edetabelid: esmakordselt jõudsid sinna ka 25 Eesti restorani.
Vaata, millised Eesti restoranid valiti Skandinaavia parimate hulka
Maksimaalselt võib restoran saada 100 punkti - maksimaalselt 40 sellest tuleb toidust, ülejäänud 60 moodustavad teenindus, atmosfäär ja joogivalik. Rahvusvahelise meistriklassi vääriliseks tunnistatud restorane on kogu Skandinaavias veidi üle paarikümne, Eestist sai kõrgeima tunnustuse Pädaste mõisa restoran Alexander, mis neli aastat järjest pälvis ka Eesti parima restorani tiitli. Eesti ja Soome restorane hindasid ühed ja samad põhjamaade mainekad toidukriitikud, kes pole ühegi restoraniga seotud.
Restoranide paremusjärjestus on järgmine (esimene number näitab punktide üldarvu, teine toidupunkte (max. 40)):
«Eesti restoranide tase pole nii kõrge olnud möödunud sajandi 30-ndatest saati ehk Kultase ajastust,» tundis Riigikogu turismi ja kohaliku toidu saadikuühenduse esimees Imre Sooäär rõõmu. « Kui võrrelda Eesti ja Soome punkte, siis meie kokad ja restoranid võivad kõik uhked olla. Väga tasavägine seis, vahed on väikesed,» kommenteeris ta. « Esimest korda on 25 Eesti restorani Skandinaavia 300 parima seas. See on suur saavutus ja seob meid tihedamini põhjalaga. Elagu hea eesti toit ja kõik selle loojad,» kirjutas Sooäär.