Erinevad toiduõlid võivad olenevalt lisatud ainetest olla inimese tervisele mitmel eri moel kasulikud.
Õliga stressi ja kolesterooli vastu
Näiteks sisaldab rapsiõli küllastumata rasvahappeid, mis mängivad olulist rolli rasvade ainevahetuse reguleerimisel, vähendades kolesterooli taset ja trombide teket ning pärssides koguni kasvajate arengut.
Maapähkleid sisaldav arahhiisiõli on rikas ainete poolest, mis on vajalikud närvikoe, südame, maksa ja muude elundite normaalseks toimimiseks ja soodustab sapi tootmist.
Maisiõli vähendab närvipingeid ja väsimust, vähendab käärimist soolestikus, parandab ainevahetust, tõstab töövõimet ja toonust. Madalal tulel praadides säilivad õlis sisalduvad vitamiinid paremini.
Päevalilleõlis on E-vitamiini 12 korda rohkem kui oliiviõlis. Selles sisalduv beetakaroteen on A-vitamiini allikas, mis vastutab organismi kasvu ja nägemise korrasoleku eest. Beetatsüsteriin taksitab kolesterooli imendumist seedetraktis, linoolhape moodustab aga F-vitamiini, mis reguleerib rasvavahetust, suurendab veresoonte elastsust ja organismi vastupanuvõimet erinevatele nakkushaigustele.
Sojaõli sisaldab rekordiliselt palju E-vitamiini tokoferooli, mis aitab võidelda stressiga ja ennetada südameveresoonkonna haigusi. Selle õli regulaarne kasutamine vähendab kolesteroolisisaldust veres, parendab ainevahetust ja tugevdab immuunsüsteemi. Sojaõli taastab ka naha kaitse- ja niiskusomadusi, takistades selle vananemist.
Oliiviõli. Oliivid sisaldavad praktiliselt kõiki inimese poolt omastatavaid vitamiine ja mikroelemente. Erinevalt loomsetest rasvadest on need organismile väga kasulikud, sest takistavad ateroskleroosi ja südameveresoonkonna haiguste arengut. Lisaks aitavad need kaasa seedeelundite tervendamisele ja tugevdavad luukude.
Allikas Oilio õlisid tootev EBM Grupp.