Parts kartellidest: keegi ei taha elada kahtlustuste ja eelarvamuste riigis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts
Juhan Parts Foto: Ants Liigus

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles konkurentsipäeva avakõnes, et kuigi kartellilepe on väga karm kuritegu majanduskorra vastu, ei taha keegi elada kahtlustuste ja eelarvamuste riigis, kus head ettevõtjad pannakse ilmaasjata löögi alla.

«Me peame siin liikuma ettevaatlikult, aga väga professionaalselt, et kartellide tõendamise tehnoloogia oleks parim ja usaldatav ka ettevõtjate poolt,» sõnas Parts «See on lähiaastate olulisim küsimus.»

Partsi sõnul pole eesmärgiks kokku lugeda kohtuasju, vaid et ühiskonnas ei peetaks normaalseks olukorda, kus kaks ettevõtjat lepivad hinnas kokku. Ta tõstis esile, et vähesest konkurentsikultuurist annab aimduse see, et isegi aastal 2010 võib lehest lugeda ühe erialaliidu avalikku kutset turuosalistele seljad kokku panna ja kokku leppida hind, millest allapoole keegi oma teenuseid ei müü.

«Sellist suhtumist tuleb muuta. See on suur väljakutse, et me kartellidega võideldes üle ei pingutaks, aga ei oleks ka jõuetud,» nentis ta.

Minister toonitas ka, et tema hinnangul peab konkurentsiamet muutuma tugevamaks ja võimekamaks, sest konkurentsiameti roll, vastutus ja võimekus on erakordselt olulised.

«Näeme praegu üht kasvavat tendentsi, et kõige lihtsam viis oma äri eest võidelda on konkurentsiametit süüdistada: numbrid on valed, analüüsid ebakvaliteetsed ja nii edasi,» sõnas Parts. «Sellised väited me lükkame tagasi! Me ei luba, et vaidlused monopolidega viivad riikliku regulaatori ründamiseni.»

Tema sõnul peab konkurentsiamet olema võimeline tõhusalt ja jõuliselt konkurentsi eest seisma, peab olema võimeline tegema sadadesse miljonitesse ulatuvaid otsuseid nii, et need oleksid, läbipaistvad, õiglased ja kaitseksid tarbijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles