Värskelt üllitatud raamat uurib, milliseid keemilisi lisaaineid kasutatakse töödeldud toidus, tuues sealjuures välja nii McDonald’si kananagitsate kui ka mitmete teiste populaarsete toitude-jookide koostisained.
Vaata, millest koosnevad tegelikult McDonald’si kananagitsad
Fotograaf Dwight Eschliman ja toidukriitik Steve Ettlinger on uurinud, mis täpselt on nende sünteetiliste lisaainete taga, mida sisaldavad populaarsemad töödeldud toidud, ning mis mõju need ained meile omavad, vahendab Telegraph.
Raamatus on Eschliman üles pildistanud koostisained, mida sisaldavad 25 erinevat toodet, sealhulgas Red Bull, Campbelli kanasupp ja Dr Pepper. Eraldi on nad välja toonud ka 40 erinevat koostisainet, mis sisalduvad McDonald’si kananagitsates – alates maisitärklisest ja autolüüsitud pärmini.
«Kuigi osad lugejad ootavad sellelt raamatult ehk keemiliste lisaainete kindlat hukkamõistu, seda siit siiski ei leia – tegemist on pigem visuaalse uurimusega,» märgivad autorid raamatu eessõnas, lisades, et nende eesmärk ei ole liigitada keemilisi lisaaineid headks või halbadeks. Samuti ei ole nende eesmärk öelda lugeja, mida nad peaksid sööma ja mida mitte.
«Me oleme lihtsalt uudishimulikud selles osas, mida need toiduained sisaldavad ja me eeldame, et see pakub ka teistele inimestele huvi,» tähendavad fotograaf ja toidukriitik, täiendades, et peamised küsimused, mida nad raamatut tehes esitasid, olid: millised need lisaained välja näevad ja miks nad seda mu toidu sisse panevad.
Kuna McDonalds’i toitude koostisosade ümber ringleb palju linnalegende, siis olgu alljärgnevalt ära toodud nende 40 koostisosa nimekiri, mis raamatu autorid McDonald’si kananagitsate puhul üles võtsid vastavalt erinevatele nagitsate koostisosadele ning valmistamisetappidele.
Nagitsate sisu (1-4)
1. kondita kanaliha
2. vesi
3. modifitseeritud tärklis
4. sool
Maitseainete koostisosad (5-13)
5. autolüüsitud pärm
6. sool
7. nisutärklis
8. naturaalne maitseaine
9. safloorõli
10. dekstroos (ehk viinamarjasuhkur)
11. sidrunhape
12. naatriumfosfaadid
13. naturaalne maitseaine
14. vees klopitud ja paneeritud
Koostisosad jahu rikastamiseks (15-24)
15. valgendatud nisujahu
16. niatsiin (ehk B3-vitamiin)
17. vähendatud raud
18. tiamiinmononitraat (ehk vitamiin B1)
19. riboflaviin (ehk B2-vitamiin)
20. foolhape
21. kollane maisijahu
22. valgendatud maisijahu
23. modifitseeritud tärklis
24. sool
Juuretise koostisosad (25-33)
25. küpsetuspulber
26. happeline naatriumpürofosfaat
27. naatrium-alumiiniumfosfaat
28. monokaltsiumfosfaat
29. kaltsium laktaat
30. vürtsid
31. nisutärklis
32. dekstroos (ehk viinamarjasuhkur)
33. maisitärklis
Valmistamine taimeõlis (34-40)
34. rapsiõli
35. maisiõli
36. sojaõli
37. hüdrogeenitud sojaõli
38. TBHQ (tertsiaar-butüülhüdrokinoon)
39. sidrunhape õli värskena hoidmiseks
40. dimetüülpolüsiloksaan, et vähendada õli pritsimist küpsetamisel