Videokatse: kas pangakontorisse saab sisse ka säästukaardiga

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Videokatse tõestab, et säästukaardiga saab ka Swedbanki kontorisse sisse.
Videokatse tõestab, et säästukaardiga saab ka Swedbanki kontorisse sisse. Foto: Скриншот с видео

Üks Viljandimaa noormees otsustas proovida, kas Swedbanki pangakontoris olevate sularahaautomaatide juurde saab pärast kontori sulgemist ligi ka mõne muu kaardi kui Swedbanki pangakaardiga.

«Säästukaardiga saab öösel Swedbanki uksest ka sisse, kui tarvis,» sõnas Viljandimaal elav Gerry Mäekivi (22), kes viis sellesisulise katse läbi eile õhtul kella 21.15 ajal panga Viljandi kontoris. Katse võttis ta ette seetõttu, et töökaaslane väitis tal, et kunagi sai ka Haigekassa kaardiga neid uksi avada.

«Kuna säästukaart toimiski ukse avamiseks ja see tundus mulle naljakas, sai see ka üles filmitud,» ütles noormees, kelle sõnul on tegelikult pangaautomaatidele ligisaamine suureks probleemiks neil, kes on pangast saanud ajutise pangakaardi. «Väidetavalt näiteks Swedbanki ajutised asenduskaardid neid uksi ei ava, seega hea nipp neile, kes tahavad öösel ajutise kaardiga sularaha minna võtma,» tähendas ta.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask ütles, et neile ei tule see info uudisena. «Kuna on olemas selline asi nagu pangakaartide ristkasutus, siis peavad sinna pääsema ka teiste pankade kliendid, selgitas panga esindaja, lisades, et seetõttu ongi sularahaautomaatide juurde võimalik saada praktiliselt kõikide kaartidega. «Eestis käib palju turiste ning ka neil pole ju meie panga kaarte, kuid ligipääsu masinatele vajavad ka nemad,» kirjeldas Siilivask.

Ta selgitas, et selline süsteem sai pigem tehtud selleks, et asotsiaalse eluviisiga kodanikud sinna ööseks vabalt ligi ei pääseks, lisades, et tänapäeval see siiski ei ole kõige efektiivsem meede nende eemalhoidmiseks. «Mis puutub nüüd turvalisusesse, siis pank kasutab erinevaid meetmeid, et tagada nendes automaatide ruumis klientide turvalisus, sealhulgas on kasutusel näiteks videovalve, mis on väga tõhus,» märkis Swedbanki pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles