Liviko jäi kartellileppes süüdi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Kalvi (paremal) ja Aleksander Skoblov mullu kevadel Harju maakohtus.
Janek Kalvi (paremal) ja Aleksander Skoblov mullu kevadel Harju maakohtus. Foto: Peeter Langovits.

Tallinna ringkonnakohus leidis, et Janek Kalvi ja tema juhitud Liviko on süüdi keelatud hinnakokkuleppe sõlmimises.

Kalvi teatas, et kaebab süüdimõistva otsuse edasi riigikohtusse.

«Ringkonnakohtu otsus on minu jaoks pettumus, sest lootsin, et teise astme kohus pühendab rohkem aega ja tähelepanu toimikus olevatele tõenditele, mis minu ja Liviko vastu esitatud süüdistused selgelt ümber lükkavad,» ütles Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

«Kahjuks ei ole mul teada, kuidas kohus sellisele otsusele jõudis, kuid mind teeb väga murelikuks asjaolu, et ma olen kahel korral süüdi mõistetud hinnakokkuleppes, mida ma ei ole teinud ega soovinudki teha,» lisas Kalvi.

Kalvi sõnul püüdis ta takistada salaalkoholi levikut, kuid tema tegevus on kohtus pööratud hoopis Liviko vastu.

«Ma ei oleks kunagi osanud arvata, et mind ja Livikot saab süüdi mõista Liviko konkurentide omavaheliste telefonikõnede põhjal, millest ma midagi ei teadnud ning mida ma kuidagi kontrollida ei saanud, kuid just nii on juhtunud,» jätkas Kalvi.

Harju maakohus avalikustas maikuu viimasel päeval otsuse, millega Kalvi ja Liviko jäid süüdi viinakartelli sõlmimises. Süüdistuse järgi sõlmisid Kalvi ja Offex Grupi juht Igor Zavizion hinnakokkuleppe, mille järgi poole liitrise viinapudeli väikseim lubatud hind on kaupluses 59 krooni 90 senti.

Kalvile mõistis kohus karistuseks 720 000 krooni trahvi. Livikole 1,5 miljonit krooni trahvi. Zavizioni karistas kohus 22 000 krooniga. Forgola Groupi (Offexi uus ärinimi) 750 000 krooniga.
Aleksandr Skoblov sai karistada kartellileppele kaasaaitamises ja tema karistuseks on trahv 57 500 krooni.

Süüdi jäänud ärimeestel ja firmadel tuleb tasuda ka kohtukulud ja sunniraha.

Uurijad avastasid viinakartelli juhuslikult. Uurimise all oli salaviina tootmine Offexis. Viimase asja eeluurimine on praeguseks lõppenud. Kalvi versiooni järgi ütles ta Zavizionile, et viina ei tohi müüa liiga odavalt, püüdes sellega sundida konkurenti seaduserikkumist lõpetama.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles