Estonian Airi töötajad kollektiivlepingu alusel hüvitist ei saa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi juht Jan Palmér.
Estonian Airi juht Jan Palmér. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Estonian Airi saatis neljapäeval töötukassale ettepaneku koondada kõik töötajad kollektiivlepingu alusel; selleks et töötajad koondamishüvitise ka kätte saaksid, peaks lennufirma umbes 200 võlausaldajat töötajate nõude eelisjärjekorras teenindamisega nõustuma.

Tuleva nädala alguses teeb Estonian Airi nõukogu otsuse, kas saata kreeditoridele laiali pakkumine maksta lennufirma töötajatele eelisjärjekorras välja kollektiivlepingu alusel koondamishüvitis või mitte, ütles Estonian Airi juhatuse esimees Jan Palmér BNS-ile. Selleks peavad kõik umbes 200 võlausaldajat sellega nõustuma, lisas Palmér.

Kuivõrd praeguse seisuga on võimalik võlausaldajatel saada ettevõtte likvideerimisel umbes kuni kümnendik võlast, siis esmajärjekorras töötajatele koondamishüvitise väljamaksmine kahandaks selle summa ligi olematuks. Selles valguses on tõenäosus, et kõik 200 võlausaldajat selle pakkumise vastu võtavad, olematu.

Ametiühingute keskliidu juhi Peep Petersoni sõnul maksaks kõikidele töötajatele koondamishüvitise välja maksmine koos maksudega kuni 4 miljonit eurot. Palmér on varasemalt öelnud, et Estonian Airis on varasid 5-10 miljonit eurot.

Lisaks muutub võimatuks likvideerimisprotsess, mis peaks olema lihtsam, kiirem ja odavam kui pankrotiprotsess, kuna kui kreeditorid töötajate nõude eelisjärjekorras teenindamisega ei nõustu, siis on ka töötajail võimalik saada kuni kümnendik kollektiivlepingu alusel saada olevast koondamishüvitisest. Samas pankrotiprotsessi käigus maksaks töötukassa töötajaile saamata jäänud töötasu, puhkusetasu ja töölepingu ülesütlemisel saamata jäänud hüvitised, mis on ette nähtud töölepingu seaduses.

Töötukassa hüvitistel on väga selged ülempiirid. Saamata töötasu hüvitatakse kuni töötaja kolme viimase töötatud kuu brutotöötasu ulatuses, kuid kokku mitte rohkem kui kolm Eesti keskmist brutokuupalka. Saamata puhkusetasu hüvitatakse kuni töötaja ühe kuu puhkusetasu ulatuses, kuid mitte rohkem kui üks Eesti keskmine brutokuupalk. Koondamishüvitised hüvitatakse kuni töötaja kahe kuu brutotöötasu ulatuses, kuid mitte rohkem kui üks Eesti keskmine brutokuupalk.

Petersoni sõnul kaalub ametiühing järgmise nädala kolmapäeval valitsuse poole pöördumist seoses Estonian Airi töötajatele koondamishüvitise väljamaksmisega.

Kui töötukassa poolt makstud hüvitis ei kata kogu töötaja nõuet, säilib töötajal ülejäänud osas õigus nõuda selle rahuldamist pankrotimenetluse kaudu.

Estonian Airi kollektiivne koondamine puudutab kõiki töötajaid, kellest 28 jäävad esialgu tööle ettevõtte likvideerimismenetluse läbiviimise ajaks. Estonian Airis töötab 182 inimest, neist 55 pilooti, 64 salongi- ja 63 administratiivtöötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles