Kriis: riigieelarve ei tohiks vähemalt 4 aastat kasvada

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kroonid.
Kroonid. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriisi sõnul ei tohiks riigieelarve vähemalt 4 aastat kasvada, sest avaliku sektori osatähtsus majanduses on tõusnud juba ligi 50 protsendini.


«Arvan, et nüüd, kus majandus hakkab kasvama, tegelikult riigieelarve ei tohiks kasvada veel,» rääkis Kriis. «Arvan, et riigieelarve võiks vähemalt järgmised 4 aastat olla samal tasemel, kui täna on.»

Tööandjate keskliidu juhi sõnul tuleb hakata otsima sisulisi muudatusi, et taastada kriisieelne olukord, kus avaliku osakaal oli oluliselt väiksem kui praegu. «Meil on ju täna avalik sektor ligi 50 protsenti majanduse kogumahust,» märkis Kriis.

«See, et avalik sektor 50 protsendini hakkab küündima, on ju puhas sotsialismus,» ütles Kriis naljaga pooleks. «See tähendab, et varsti on meil juba suurem osa ümber jaotatud raha kui teenitud raha.»

Kriisi sõnul peaks avaliku sektori osatähtsus majanduses jääma alla 40 protsendi. Avaliku sektori osakaal hakkab majanduse kasvades iseenesest vähenema, kuid tähtis on see, et riik kulusid ei suurendaks, rõhutas ta.

Eurostati andmetel ulatus 2009. aasta II kvartalis Eestis valitsussektori kulude osatähtsus SKTst 48 protsendini, samas kui 2007. aasta II kvartalis oli see 35 protsenti.

Kõigis Euroopa Liidu riikides ulatuvad valitsussektori kulud üle 40 protsendi. Väikseimad ehk 40 protsenti olid need 2009. aasta II kvartali seisuga Slovakkias ning suurimad ehk 59 protsenti Kreekas. ELi keskmine oli 50 protsenti, 2007. aasta II kvartalis aga 44 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles