Estonian Airi töötajad said õiguse konkurentide palgale minna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
21.04.2015. Estonian Air avas Milaano liini.
21.04.2015. Estonian Air avas Milaano liini. Foto: Jaanus Lensment

Kuna osade töötajate lepingutesse seatud konkurentsipiirangud pole enam asjakohased, otsustas Estonian Airi nõukogu need piirangud töötajatelt eemaldada. Homme alustatakse töötajate usaldusisikutega konsultatsioone koondamisküsimustes.

Samuti tehakse võlausaldajatele ettepanek töötajaid eelistada. Kuna kõiki võlausaldajaid tuleb seaduse järgi võrdselt kohelda, tehakse kõigile teistele kreeditoridele ettepanek, et töötajad saaksid oma hüvitise kätte esimeses järjekorras ning alles seejärel tegeletakse edasi ülejäänud nõuetega.

Ent kui kasvõi üks võlausaldaja selle lahendusega ei nõustu, pole võimalik töötajatele hüvitist välja maksta, kuna tegu oleks selle võlausaldaja huvide kahjustamisega. 

Juhul, kui töötajad koondatakse, ent neile ei maksta raha välja, tekib neil nõue Estonian Airi vastu ehk neist saavad võlausaldajad. Seejärel saavad nad oma nõuete rahuldamiseks pöörduda kas töövaidluskomisjoni või kohtusse.

Kollektiivlepingu kohaselt tuleb töötajatele vastavalt staažile 3-6 kuud koondamisest ette teatada ning nad saavad 2-4 kuus keskmise töötasu täiendavaks kompensatsiooniks.

 Kavandatavas likvideerimisprotsessis teeb Estonian Air võlausaldajatele alljärgneva ettepaneku:

-likvideerimismenetluse korral on tehakse kõigile ülejäänud võlausaldajatele ettepanek nõustuda sellega, et esmajärjekorras maksta töötajatele välja kõik tasumisele kuuluvad koondamishüvitised.  Nõusoleku mittesaamise korral tuleb firmal esitada pankrotiavaldus ning pankrotimenetluse algamisel taotleb pankrotihaldur töötukassalt hüvitise maksmist ettenähtud piirmäärades; reeglina makstakse töötasu kuni kolme Eesti keskmise kuupalga ulatuses. 

Estonian Air tegi kindlaks, milliseid töötajaid vajatakse kavandatava likvideerimismenetluse läbiviimiseks, milleks esialgu on vaja 28 töötajat ja kelle osas praegu koondamist ei taotleta.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles