Twitteris aktsiate kohta valeinfot jaganud šotlast ähvardab vanglakaristus

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Twitteri logo telefonkabiinil New Yorgi aktsiabörsi kauplemissaalis.
Twitteri logo telefonkabiinil New Yorgi aktsiabörsi kauplemissaalis. Foto: Richard Drew / AP

USAs on esitatud süüdistus 62aastase šoti investori vastu, kes Twitteris valeinfot jagades sai ebaausalt kasumit, samas teistele investoreile kahju põhjustades, vahendab Bloomberg.

USA prokuröride teatel lõi James Alan Craig Dunragitist Šotimaalt konto Twitteris, mis pealiskaudselt meenutas uuringu- ja investeerimisfirma Muddy Waters kontot, ning postitas selle konto kaudu 2013. aasta jaanuaris teateid börsifirmat Audience Inc ähvardavast ametlikust uurimisest. Teadete järgselt Audience aktsia hind kukkus ja Craig ostis oma kontole odavalt 400 aktsiat. Kui hind taastus, müüs ta aktsiad kasumiga maha.

Sarnast skeemi kordas Craig teisegi börsifirma, Sarepta Therapeutics aktsia puhul. Ta jättis mulje, et teine uuringufirma Citron Research on postitanud negatiivse kommentaari Sarepta kohta, ostis teate järgselt oma naistuttava nimel 700 aktsiat ja müüs need kursi taastumise järel kasumiga maha.

USA prokuröride teatel said teised investorid ainuüksi Audience aktsiakursi kõikumisest 1,6 miljonit dollarit kahju.

Craig kasutas ära tõika, et nii Muddy Waters kui ka Citron Research on USA aktsiaturu investorite seas tuntud kui aktiivselt üleshaibitud hinnaga börsiettevõtteid uurivad ja paljastavad firmad. Samuti on viimastel aastatel üha enam investoreid kolinud Twitterisse, kus info, ka ebaõige info, levib kulutulena.

Väärtpaberipettuse eest võib Craigi oodata kuni 25 aasta pikkune vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles