Herkel: kes vastutab rahalise kahju ja riigi mainekaotuse eest?

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Sander Ilvest

Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul mõjuvad väited, et Euroopa Komisjon kiusab Eestit ning on ebaõiglane abitu eneseõigustusena, mida tulnuks algusest peale vältida. 

Vabaerakonna esimehe arvates on avalikkuses õigustatult kerkinud küsimus, kes vastutab rahalise kahju ja riigi mainekaotuse pärast. Igal juhul nõuavad tema arvates mitmed küsimused selgitamist. 

«Millistes osades anti riigiabi ja kuidas toimus Euroopa Komisjoni teavitamine nendest sammudest? Brüsseli ametnikud on öelnud, et Eesti valitsus hakkas riigiabi andmist Euroopa Komisjoni konkurentsi peadirektoraadiga kooskõlastama liiga hilja, kui esimesed rahasüstid olid juba tehtud. Kui see oli nii, siis tekib küsimus, kes konkreetselt vastutab nende vigade eest?» päris Andres Herkel.  

Ta toonitas, et Euroopa Komisjoni endine asepresident Siim Kallas on väitnud, et juba 2013. aastal oli üsna selge esialgne arvamus, et selline riigiabi ei vasta ausa konkurentsi reeglitele: «Miks asusid valitsus ja ministeerium pärast seda ennast õigustama ega võtnud ette midagi, mis võimaldanuks edasisi vigu vältida. Kes konkreetselt vastutab toonaste otsuste eest?» 

Herkeli sõnul on oluline ka pärida, kas Estonian Airi ja Nordic Aviation Groupi vahel on toimunud riiklikult seadustatud kantimine ning kuidas kavatsetakse vältida uue lennukompanii sattumist sarnastesse olukordadesse, milles oli Estonian Air.

«Ilmselt tuleb eraldi tähelepanu pöörata ka Tero Taskila juhtimisel ettevõttes võetud ülisuurtele riskidele,» lisas Herkel, kelle sõnul on küsimusi veel teisigi. «Kas ootame nendele küsimustele vastuseid praeguse valitsuse ministritelt, riigikontrollilt või raporti näol mõnelt riigikogu erikomisjonilt, see nõuab veel kaalumist,» sõnas Vabaerakonna esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles