Tagasi sadulas: Iiri kinnisvaraarendaja

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildimeenutus buumist: kortermajad põllul buldooserit ootamas.
Pildimeenutus buumist: kortermajad põllul buldooserit ootamas. Foto: bloomberg.com

Tänase seisuga tunneb Michael O’Flynn, et kinnisvara väärib kõigele vaatamata arendamist. Koos kolleegidega kuuleb ta küll siiamaani süüdistusi Kelti Tiigri tapmises aastal 2008, kuid samas on nad osutumas lahenduseks uuele kriisile – teravale eluasemete puudusele riigis.  

«Tunnen end vanemana, hallimana ja raudselt targemana,» ütles 58-aastane arendaja Financial Timesile kaks päeva pärast seda, kui sai USA investeerimisfondilt Avenue Capital allkirjad 400 miljoni euro eraldamise kohta eluasemete rajamise jätkamiseks.

Viis aastat tagasi pühiti O’Flynni kinnisvaraportfelliga seotud 1,8 miljardit eurot võlga «pahasse panka» ehk NAMAsse, mis Iiri kinnisvarakrahhi korrastamiseks püsti pandi.

Sama saatus tabas sadu kinnisvaraarendajaid – NAMA omandas 32 miljardi euro eest 74 miljardi euro jagu Iiri pankade kinnisvaraga seotud laenusid.  

Pärast NAMA asutamist aastal 2009 on aga Iirimaal ehitatud ülivähe uusi kodusid. Seetõttu seisab Iirimaa silmitsi suurima eluasemenappusega oma kaasaegses ajaloos. Eriti Dublinis.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles