Espresso on itaaliapärane kohv, mida valmistatakse espressomasinaga rõhu abil. Sõna espresso tähendab itaalia keeles «väljapressitud». Traditsiooniliste espressomasinate puhul pannakse peeneks jahvatatud kohv ühtlase kihina käppa. Sealt edasi surutakse 90,5‒95 C vesi 25‒30 sekundi jooksul läbi kohvipuru 8,5‒9,5-baarise rõhu abil.
Espresso tähistab nii kohvijooki kui ka valmistamise meetodit, mis pärineb 20. sajandist. Selle kohvijoogi valmistamiseks ei ole konkreetset uba, segu/sorti või röstimise astet. Näiteks Itaalias eelistatakse tumedamat rösti, aga Skandinaavia maades hinnatakse rohkem heledamat rösti.
Espresso kogus peab olema 25‒35 ml, mis serveeritakse 60‒90 ml tassis. Kõrvale serveeritakse vesi, et loputada suu enne espresso joomist. Nii tunned kõige paremini maitseomadusi! Espressot peab katma tihe crema, millel on ühtlane toon. Crema tugevus, tihedus ja värv sõltuvad kohvioa sordist, barista oskustest ja oa värskusest. Kuigi crema ei ole suur maitsemõjutaja, vaadatakse seda kui kvaliteedimärki. Crema toimib kui aroomikaas ja hoiab enda all olevat «aroomipommi» joomise hetkeni kinni. Kui leiad oma joogi crema’lt suure valge «laigu», siis on reeglina see espresso maitsevaene. Põhjuseid võib olla mitmeid, aga näitena võib välja tuua paigast ära jahvatusastme, liiga pika espresso või kaua seisnud kohvioad. Crema puudumisel on kliendil õigus nõuda uut espressot või jätta selle eest maksmata.
Espresso peab olema täidlane ja maitseküllane. Maitselt ei tohi espresso olla kunagi kibe või liialt mõru, vaid valitsema peab tasakaal mõru, magusa ja hapu vahel, ning need maitseomadused peaksid üksteist täiendama. Olenevalt oast võib rohkem esile kerkida üks või teine omadus. Õigesti valmistatud espresso ei tohiks ühtegi inimest külmaks jätta, küll aga võib halb espresso rikkuda ära isu espressot üldse enam kunagi proovida. Soovitatavalt võiks espresso enne joomist läbi segada, liigutades lusikat kolm korda põhjast ülespoole. Nii segad kõik maitsekihid kokku ja saad parema elamuse.