Windoor suurendas nõuet Kasahstani vastu 4,7 miljoni euro võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Lintlom
Mailis Lintlom Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Ehitusfirma Windoor esitas sel nädalal Stockholmi arbitraažis taotluse nõude suurendamiseks Kasahstani riigile kuuluva ettevõtte vastu enam kui 4,7 miljoni euro ulatuses.

«Enne istungit oli meie poolt esitatud nõue piiratud 18 miljoni euroga. Nõude suurendamiseks vajasime Nordea pangale loovutatud nõude tagasiloovutamise otsust ja selle tegi pank eelmisel reedel,» selgitas Windoori nõukogu esimees ja omanik Mailis Lintlom BNSile.

Ettevõtte nõue suurenes Lintlomi sõnul sellega 4,7 miljoni euro võrra ja on nüüd kokku 22,7 miljonit eurot.

Selle nädala teisipäeval arbitraažis toimunud istung möödus Lintlomi sõnul intensiivselt ja mõlemad pooled said arbitraažile esitada oma seisukohad. «Istungil suuri üllatusi meile seal ei tulnud – poolte seisukohad olid ja jäid samaks,» sõnas ta.

Lintlomi sõnul on sellega nüüd arbitraaži istung läbi ja edasi peavad arbiitrid langetama otsuse.

«Kuna me esitasime oma nõude suurendamise taotluse vahetult istungil, siis me pakkusime arbitraažile välja, et me oleme nõus sellega kui arbiitrid vajavad lisaaega otsuse tegemiseks,» ütles Lintlom, lisades, et arbitraaž ei pidanud siiski lisaaja võtmist vajalikuks.

Arbitraaži otsuse täpne kuupäev ei ole teada, kuid Windoor eeldab, et see tuleb järgmise 4-5 nädala jooksul. «Me tahaks väga loota, et selle aasta sees me selle saame, vähemalt saime niimoodi tribunalist aru,» ütles Lintlom.

2012. aastal oktoobris sõlmis Windoor lepingu Kasahstani ettevõttega Baltiskii Dom, mille alusel pidi Windoor projekteerima ja valmistama 25 miljoni euro eest pealinna Astanasse rajatava rahvusvahelise äri- ja konverentsikeskuse klaas-alumiiniumkonstruktsioone.

Hoone asus Kasahstani välisministeeriumi kõrval ning pidi minema ka riigiasutuse käsutusse ametnike ja riiklike külaliste tarbeks. Ministeeriumi kinnisvara haldav ettevõte Diplomat Stroi Servis väljastas projektile ka garantii 25 miljoni euro mahus. Windoorile andis krediidikindlustuse Kredex, mille kasuks Diplomat Stroi Servis seadis hoonele ka hüpoteegi.

Ehituslepingu alusel andis Windoor Baltiskii Domile maksetähtaja kaks aastat. Selle saabumisel aastal 2014 ettevõte Lintlomi sõnul aga kohustusi ei täitnud ning arveid ei tasunud. Seetõttu oli Windoor sunnitud ka lepingu üles ütlema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles