Ansip lubab koalitsiooni koos hoida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansip lubab hoolimata koalitsioonipartnerite antud tagasilöökidest eelarvekõnelustel praegust koalitsiooni koos hoida.


Ansip möönas BNSile, et eelarvekõnelustel on seis päris keeruliseks läinud. Siiski usub ta enda sõnul, et Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning sotsiaaldemokraatide viimased ettepanekud eelarvele ei ole lähtunud destruktiivsetest motiividest, vaid on tehtud selleks, et riik saaks järgmisel aastal praegustes oludes parima eelarve.

Peaministri sõnul on tekkinud olukord, kus üks erakond soovib eelarve kulutusi vähendada ja kaks tõsta maksusid, vihjates vastavalt Reformierakonnale ja ülejäänud koalitsioonipartneritele.

Ansip ütles, et Reformierakonnale ei ole maksude tõstmine ja defitsiidis eelarve vastuvõetav. «Neile peaks see teada olema,» lisas ta koalitsioonikaaslastele viidates.

Peaministri sõnul teeb tuleva aasta eelarve koostamise keeruliseks ka asjaolu, et tulude kasv peamiselt euroliidu toetuste ja sotsiaalmaksude näol ei jäta valitsusele palju otsustamisruumi, kuna need sissetulekud on automaatselt seotud teatud kuludega. «See on eelarve koostamisel tänavu suurim probleem,» sõnas ta.

Valitsusjuht kinnitas valitsuse varasemat plaani saata riigieelarve parlamenti 25. septembriks. «Eelarve on sisuliselt olemas, vaidlused käivad 2-2,5 miljardi krooni ulatuses,» sõnas ta.

«Muidugi soovin, et praegune koalitsioon säiliks ja minu ülesanne on seda koos hoida,» ütles Ansip vastuseks küsimusele, kas ta soovib valitsuse püsimist.

Teisipäeval teatas IRL, et ei toeta maagaasi ja kütuste aktiisi suurendamist ja majutusasutuste käibemaksumäära tõstmist. Reformierakonna peasekretär vastas seepeale teravate süüdistustega nii IRLi kui sotsiaaldemokraatide aadressil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles