Mõne aasta pärast liigub maailmas 144 triljoni tunni muusika jagu andmeid

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cisco reklaampaneel maailma mobiilikonverentsil Barcelonas
Cisco reklaampaneel maailma mobiilikonverentsil Barcelonas Foto: ALBERT GEA/REUTERS

Maailma juhtiv interneti võrgutehnoloogiaettevõte Cisco prognoosib tarbitavate pilveteenuste aastase mahu neljakordistumist ja andmesideliikluse kolmekordistumist järgneva viie aasta jooksul.

Täpsemalt ennustab Cissco aastaks 2019 pilteteenuse aastase mahu kasvu 2,1 zettabaidilt (ZB) 8,6-ni. Kiireneva tõusu  ja pilveteenustele ülemineku taga on eelkõige pilveteenuste suurenenud kasutamine mobiiltelefonides. Samuti on populaarsust kogumas ettevõtetele suunatud avalikud pilveteenused ja suurenenud töömahud privaatpilvedes, leiab ettevõte oma iga-aastases raportis Cisco Global Cloud Index .

Oktoobri lõpus ilmunud raport toob välja andmemahtude liikumise trendi personaalarvutitest teistesse seadmetesse. Kui täna on personaalarvutites 73% andmemahtudest, siis aastal 2019 on juba 51% andmemahtudest väljaspool personaalarvuteid – nutitelefonides, tabletides ja M2M seadmetes. 

Kuna salvestatud andmemahud on kasvamas, näeb Cisco ette suurenevat nõudlust tarbijatele suunatud pilvede järele ja nende laialdasemat kasutamist.

«Global Cloud Index näitab selgelt, et pilv on muutumas ülemaailmseks mainstream lahenduseks. Seda ilmestab meie prognoos, et järgneva viie aasta jooksul kasvab pilveteenuste maht igas maailma regioonis üle 30%,» ütles Cisco Eesti juht Lauri Makke.

Ettevõtted ja valitsusorganisatsioonid on tema sõnul lõpetamas pilvede testfaase ning usaldavad pilve ka oma kriitilisi töökoormusi ja andmeid. Samal ajal on tavatarbijad juba harjunud igakülgse ja ööpäevaringse andmetele ja teenustele ligipääsuga.

«Kõik see kokku loob pilveteenuse pakkujatele tohutuid võimalusi, mis hakkavad tulevatel aastatel olulist rolli mängima sideteenuste pakkujate hulgas,» lisas Makke.

Regiooniti on suurim pilveteenuste maht 2019. aastal Põhja-Ameerikas (3,6 ZB), sellele järgneb Aasia ja Vaikse ookeani piirkond (2,3 ZB) ning Lääne-Euroopa (1,5 ZB).

2019. aastaks suureneb iga-aastane andmekeskuste IP-põhine andmeliiklus Cisco hinnangul 10,4 zettabaidini (aastal 2014. oli see 3,4 ZB)

Mahtude võrdlus - 10,4 ZB on võrdväärne:

  •  144 triljoni tunni muusika striimimisega - võrdne sellega, kui kõik 2019. aastal maailmas elavad inimesed striimiksid muusikat 26 kuud järjest.
  •  26 triljoni tunni veebikonverentsidega, kus kasutatakse kaamerat - võrdne sellega, kui kogu 2019. aasta tööjõud kasutaks 21 tundi päevas veebikonverentside lahendusi.
  • 6,8 triljoni online HD filmi vaatamisega
  • 1,2 triljoni tunni UHD video striiminguga
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles