Kuigi sushi seostub enamikul sööjatest Jaapaniga, siis maailma õpetas lõhesushit sööma hoopis kalaküllusega kimpus Norra.
Tasub teada - viikingeid tuleb tänada lõhesushi eest
Kuni 1985. aastani söödi Jaapanis peamiselt merikogrest ja tuunikalast sushit, kuid lõhet sushi tegemisel ei kasutatud, kirjutab Local. Nimelt sisaldas Vaikse ookeani lõhe parasiite erinevalt Atlandi ookeani lõhest.
Norral oli palju lõhet, kuid kohalik turg oli liiga väike kõige selle ära söömiseks. Sellele probleemile lahendust otsides jäi norralaste pilk pidama Jaapanile, kus armastatakse toorest kala nii palju, et ollakse nõus viis korda enam selle eest maksma. Norra moodustas töögrupi ning palkas Bjørn Eirik Olseni, kes töötas 1986 kuni 1991 Jaapanis Norra kalandusatašeena.
Olseni tööks oli veenda jaapanlasi, et Atlandi lõhet võib süüa ka toorelt. Kulus kümme aastat, enne kui norralastel õnnestus õpetada tõusva päikese maa rahvas toorest lõhet sööma.
Videot näeb siit.