Toiduainete käibemaks on Eestis üks Euroopa kõrgemaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduainete käibemaks on Eestis Euroopa kõrgemaid
Toiduainete käibemaks on Eestis Euroopa kõrgemaid Foto: SCANPIX

Käibemaks toiduainetele on kõrgem vaid viies Euroopa riigis.
 

Näiteks Suurbritannias, Iirimaal ja Maltal toiduainetelt käibemaksu tasuma ei pea. Maksumäär on kõrgem kui Eestis kehtestatud 20 protsenti Lätis, Leedus, Taanis, Horvaatias ja Ungaris.

Idee langetada toiduainete käibemaksu käis paari nädala eest välja sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige Jaanus Marrandi.

Reformierakond, kes tavaliselt pooldab madalamaid makse, on aga seisukohal, et toiduainete käibemaksu pole mõtet langetada, sest suure tõenäosusega see tarbijani ei jõua.

Reformierakonna peasekretäri Kristen Michali sõnul näitab kahjuks maailma ajalugu, et selliste maksuerandite tegemisel võtavad sellest võidu hoopis vahendajad, suurtöösturid ja kaubandusketid, mitte tarbijad, kellele hind jääb samaks.

Michali seisukohta jagab ka konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.

Keskerakond, kes tavaliselt pooldab kõrgemaid maksumäärasid on aga arvamusel, et toiduainete käibemaksu tuleks langetada.

«Just maksumäärad on tänase hinnaralli kõige suuremad tagantkihutajad,» sõnas keskerakonna fraktsiooni liige Evelyn Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles