Pankrotistunud Rumeenia kinnisvaraportfelli ümber on tekkinud suur vastasseis

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets soovib välja selgitada Rumeenia maatükkide tegeliku väärtuse – Bond Recovery ja Swedbank on nende maksumuse osas eri meelt.
Vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets soovib välja selgitada Rumeenia maatükkide tegeliku väärtuse – Bond Recovery ja Swedbank on nende maksumuse osas eri meelt. Foto: Erik Prozes
  • Rumeenia maatükkidesse investeeris peaaegu 200 investorit 8,47 miljonit eurot.
  • Maria Mägi advokaadibüroo asutas investorite esindamiseks Bond Recovery OÜ.
  • Swedbanki hinnangul oli Nord Hill Land Portfolio pankrotti laskmine viga.

Ühel ilusal oktoobrikuu pärastlõunal kogunes Tallinnasse Kultuurikatla väikesesse saali paarkümmend inimest. Tegemist oli Maria Mägi advokaadibüroo korraldatud infokoosolekuga klientidele, kes kaotasid oma raha, investeerides Rumeenia kinnisvaraprojekti, mida avalikkus teab rohkem Peep Aaviksoo kinnisvarafondina. Paar päeva varem oli Harju maakohus kuulutanud välja Rumeenia kinnisvarainvesteeringutega tegeleva Nord Hill Land Portfolio pankroti.

Juba tänavu juunis kirjutas Postimees, et kinnisvarafondi investeerinud ja raha kaotanud eestlased koondusid Swedbanki vastu, kes pakkus võlakirju oma privaatpanganduse klientidele, ning neid esindab vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets. Maria Mägi advokaadibüroo asutas selleks ka osaühingu Bond Recovery OÜ, millega ühinenud investorid olidki infokoosolekule kogunenud.

Infokoosoleku ajaks oli Bond Recoveryle oma volitused andnud 81 investorit ehk peaaegu pool võlakirjainvestoritest, kelle omandatud võlakirjade väärtus moodustas kokku 64 protsenti.

Süüdistused Swedbankile

Postimehele teadaolevalt on Swedbanki-vastase sõja initsiaator Glen Madis, kelle ema Kersti Madis oli üks neist, kes investeeris Rumeenia väärtpaberitesse. Äriregistri andmetel on Glen Madis Bond Recovery juhatuse liige, juhatuse teine liige on Liane Uudeküll Maria Mägi advokaadibüroost.

Bond Recovery taga on veel kolmas inimene: investeerimispankur Kalle Norberg, kelle nimi on finantsspetsialistide hulgas üsna tuttav. Ta on töötanud Eesti Pangas, olnud Tallinna börsi noteerimis- ja järelevalvekomisjoni liige, Ekspress Grupi nõukogu liige. Ta on olnud ka kättpidi mitme suure tehingu juures, näiteks hinnates majandusministeeriumi tellimusel Eesti Raudtee väärtust taasriigistamisel, vahendanud Läti päevalehe Diena ning ärilehe Dienas Bizness ostu Rootsi meediakorporatsioonilt Bonnier.

Eesti Ekspress kirjutas neli ja pool aastat tagasi, et Norberg üritas üle võtta ka Ekspress Gruppi ning Bonnieritelt välja osta majanduslehte Äripäev.

Investorite infokoosolekul paar tundi esinenud Mägi-Rohtmetsast õhkus enesekindlust. Ilmselt on selleks ka põhjust, sest tal on positiivne kogemus raha kaotanud investorite esindamisel olemas. Nimelt jõustus selle aasta alguses investeerimispangaga Gild Financial Advisory Services seotud investeerimiskelmuse osaliste süüdimõistmine ja neilt mõisteti välja miljoneid eurosid.

Mägi-Rohtmetsa süüdistused ei kõlanud isegi mitte niivõrd võlakirjaemissiooni korraldaja, Nord Hill Land Portfolio (toonase nimega IPC Romanian Land Portfolio), kuivõrd Swedbanki suunas, nimetades panka emitendi lähikondlaseks. Kuna pank vahendas väärtpabereid – juriidiliselt oli tegemist küll võlakirjadega, kuid sisuliselt pigem omandust kinnitavate väärtpaberiga – oma klientidele, siis oli selle nõukogu liikmeks ka panga privaatpanganduse üksuse toonane juht Kristel Meos.

«Võlakirjade tagatiseks oli nõukogu kontroll ja nende usaldusväärsus,» toonitas Mägi-Rohtmets investoritele. Kuna kohus pidas pankrotiolukorra väljakujunemise põhjuseks rasket juhtimisviga, peaks vandeadvokaadi sõnul pankrotiprotsessi käigus kaasnema ka kuriteoteate esitamine. «Raskeid juhtimisvigu ei saa tähelepanuta jätta,» lausus ta.

Swedbank peab Bond Recovery süüdistusi põhjendamatuks.

«Meie hinnangul on kõik meile seni esitatud nõuded alusetud, kuid lõpliku vastuse annab sellisel juhul kohus,» ütles pankrotiprotsessis Swedbanki kliente (neid, kes pole Bond Recovery poole üle läinud) esindava Swedbanki Balti panganduse investeerimise ja kindlustuse divisjoni direktor ning endine Nord Hill Real Estate’i nõukogu liige Rasmus Pikkani.

Ta toonitas, et parim oleks olnud pankrotti vältida, investorite poolt võlakirjad veel kord pikendada ja uue projektijuhi abiga projekt lõpetada: «Selleks olid kõik komponendid olemas – nii rahastaja kui ka uus projektijuht.»

Seoses pankroti väljakuulutamisega on nüüd see rong juba läinud.

Maatükkide tegelik väärtus

Suur erimeelsus on Bond Recovery ja Swedbanki vahel ka Rumeenia maatükkide väärtuse suhtes nii nende soetamise ajal kui ka praegu. Maatükke osteti toona kaheksa miljoni euro eest, mis Bond Recovery hinnangul oli turuhinnast mitu korda kallim. IPC Romanian Land Portfolio (praegune Nord Hill Land Portfolio) 2008. aasta lõpul tellitud sõltumatu hindaja antud hinnangu kohaselt oli maade väärtus hoopis 9,6 miljonit eurot.

Maatükkide praeguseks väärtuseks hindas pankrotihaldur Peeter Sepper 400 000 eurot. Nord Hill Land Portfolio ise on sõltumatutele hindajatele tugines hinnanud maade väärtuseks 1,4 miljonit eurot.

28. oktoobril toimus Nord Hill Land Portfolio esimene võlausaldajate koosolek. Äripäeva andmetel esindasid Mägi-Rohtmets ja Bond Recovery üldkoosolekul kokku 8516 häält ning Swedbank 1374 häält, mis tähendab, et pankrotiprotsessis on jäme ots Bond Recovery käes.

Projekt

Nord Hill Land Portfolio asutas Peep Aaviksoo

2007. aastal emiteeris 8,47 miljoni euro eest võlakirju

12. oktoobril 2015 kuulutati ettevõte pankrotistunuks

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles