Android ja Chrome OS sulanduvad ühte

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chrome'i logo
Chrome'i logo Foto: MARK LENNIHAN/AP

Google plaanib kaks operatsioonisüsteemi – maailmatuntud Androidi ning veebisirvija põhise Chrome OS’i – kokku panna üheks tooteks.

Google`i insenerid on viimased kaks aastat näinud  vaeva kahe erineva otstarbe ning ülesehitusega platvormi liitmisega ning tänaseks päevaks on nad teinud juba mõningaid edusamme antud valdkonnas. Google’i esindajate sõnul peaks uus hübriid OS valmima 2017. aastal kuid publikule esitletakse beeta-versiooni juba tuleval aastal.

Chrome OS ja Androidi liitmist on analüütikud ning ajakirjanikud juba mitmeid aastaid ennustanud ning see on nüüd tõepoolest sündimas. Google’i tooteportfellis on nii maailma suurima kasutajaskonnaga OS Android, mida jooksutab ligi miljard nutiseadet ning samas ka üsna pisikese kasutajaskonnaga, kuid suure potentsiaaliga veebisirvija põhine opsüsteem, mis jookseb madala hinnaklassi sülearvutitel.

Wall Street Journali sõnul on Google otsustanud teha sellise sammu mitmel põhjusel. Esiteks tahab Google enda platvormile rohkem kasutajaid meelitada ning lauaarvutite opsüsteem sobib selleks meepotiks hästi. Teiseks, Chrome’i ja Androidi hübriid kaotaks piirid lauaarvutite ning mobiilse OS’i vahel, mis tagaks Google’i teenuste ökosüsteemi sujuvama ning stabiilsema toimimise. Sellest tulenevalt oleksid rohkem arendajaid huvitatud looma Google’i platvormi jaoks rakendusi, mis omakorda tooks ettevõttele rohkem kasutajaid ning ka tulu.

Google ei ole esimene, kes on otsustanud teha ühtse opsüsteemi kõikidele seadmetele.  Suvel kasutajatele kättesaadavaks saanud Microsofti Windows 10 hakkab jooksma kõikidel Pisipehme seadmetel: arvutites, telefonides, tahvelarvutitel ning isegi liitreaalsuse seadmel HoloLens’is. Samas aga ei liigu moega kaasa Apple, mille tegevjuht teatas hiljuti, et nemad ei plaani  lähiajal oma mobiilset ja lauaarvutite operatsioonisüsteemi kokku panna. Tim Cook’i sõnul ei too see ei OS X ega ka iOS’le midagi kasulikku juurde.

Kuidas aga õnnestub Google’i tegijatel kahe erineva liigiesindaja kokku panna, saame näha juba järgneval aastal.

Allikad: PhotoPointi ajaveebWall Street Journal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles