Lugeja küsib: kust saab abi töökeskkonna parandamiseks?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töökeskkond Skype'is
Töökeskkond Skype'is Foto: Peeter Langovits/Postimees

«Käisin töökeskkonna koolitusel ja sain palju uut infot. Siiski tunnen, et vajan lisaks abi teemal, kuidas töötervishoiu ja tööohutuse nõudeid konkreetselt meie ettevõttes peaks rakendama. Kas saaksin kuskilt lisaks tasuta infot ja abi?» uurib lugeja.

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna nõustamise osakonna konsultant Mari-Liis Ivask.

Nii töösuhete kui töökeskkonna teemadel on heaks abiks Tööelu portaal – www.tooelu.ee. Tööelu portaalis on info välja toodud valdkondade ja teemade kaupa. Töökeskkonna teema alt leiate infot nii töökeskkonna ohutegurite, töökeskkonna korralduse, töökeskkonna riskianalüüsi, tööstressi kui tervise edendamise kohta.

Lisaks on tasuta info küsimise ja konsultatsiooni võimalus telefoni teel tööinspektsiooni infotelefoni näol – helistada on võimalik igal tööpäeval kella 9.00 kuni 16.30 numbril 6406000. Tasuta info ja abi saamiseks on võimalus tulla ka tööinspektsiooni vastuvõtule – igakuiselt nõustavad töökeskkonna valdkonna spetsialistid nii töötajaid kui tööandjaid erinevates büroodes üle Eesti. Konkreetsete vastuvõtuaegade kohta leiate infot tööinspektsiooni kodulehelt. Nii telefoni teel infot küsides kui vastuvõtule tulles ei ole teil kohustust öelda tööinspektsioonile oma ettevõtte nime.

Uue teenusena pakub tööinspektsioon tööandjatele ka tasuta töökeskkonna nõustamist ettevõttes kohapeal. Nõustamise teenus ei ole seotud järelevalvega, seega külastuse käigus avastatud puudustega seoses tööandjale ettekirjutust ei järgne. Nõustamise eesmärk on juhtida tööandja tähelepanu ettevõtte töökeskkonna ja selle korralduse kitsaskohtadele ning teha ettepanekuid ja anda soovitusi, kuidas töökeskkonda ja selle alast tööd ettevõttes parendada.

Nõustamise teenus piirdub tööandja konsulteerimisega – see tähendab, et nõustamise käigus ei koostata ettevõttesiseseid dokumente ega tehta töötajate juhendamist. Nõustamine annab tööandja jaoks järje ja teadmise tänasest töökeskkonna olukorrast ning suunised edaspidiseks. Soovi kutsuda töökeskkonna konsultant ettevõttesse saab tööinspektsioonile edastada aadressil ti@ti.ee.

Head infot ja abi pakuvad ka tasuta töökeskkonnaalased teabepäevad ja infohommikud, mille kohta leiate infot nii tööinspektsiooni kodulehelt kui Tööelu portaalist. Käesoleva aasta lõpul on käsil töökeskkonnaalased infohommikud teemal «Miks juhtuvad tööõnnetused», mille raames käsitletakse ka töötervishoiu ja tööohutuse nõuete täitmisega seonduvat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles