Euroliit asus oma terasetootjate kaitsele

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ABB Rootsis Ludvika linnas asuvas tehases toodetud kõrgepinge-jõutrafo. ABB ja teiste trafotootjate arvates tõstavad trafosüdamike terasele ELis kehtestatud miinimumhinnad lõpptoodete hindu ning sunnivad tootmist ELi piirest välja viima.
ABB Rootsis Ludvika linnas asuvas tehases toodetud kõrgepinge-jõutrafo. ABB ja teiste trafotootjate arvates tõstavad trafosüdamike terasele ELis kehtestatud miinimumhinnad lõpptoodete hindu ning sunnivad tootmist ELi piirest välja viima. Foto: abb.com

Euroopa Liit kehtestas järgmiseks viieks aastaks miinimumhinnad elektrotehnilisele terasele, kaitstes nii oma tootjaid alla omahinna müüvate USA, Venemaa ja Aasia tootjate eest.

Suundorienteeritud elektrotehniline teras (Grain-oriented electrical steel - GOES) on väikese süsinikusisaldusega ja ränilisandiga teras, mida kasutatakse peamiselt trafosüdamike valmistamisel.

Miinimumhindade kehtestamine GOESile on teine Euroopa Liidu meede, millega karistatakse Aasia, Vene ja USA terasetootjaid selle eest, et nood müüsid oma toodangut Euroopa Liidu turul väidetavalt alla omahinna, ehk teisisõnu kasutasid dumpingut, kirjutab Bloomberg. Esimese ja ajutise meetmena kehtestas EL mais mitme terasetootja toodangule erinevad kaitsetollid.

Reedel teavitatud ja täna jõustunud miinimumhinnad võimaldavad Euroopa Komisjoni kinnitusel «ühenduse terasetootjatel naasta jätkusuutlike kasumlikkuse tasemete juurde».

Meetmed on Bloombergi teatel Euroopa Liidu terasetootjate nagu ArcelorMittal ja ThyssenKrupp lobi võit GOESi suuremate tarvitajate (ABB, Siemens, Alstom jt) lobi üle. Euroopa terasetootjate liidu ESA sõnul «kaitseb viieaastane miinimumhindade kehtestamine terasetööstuse tähtsat allharu», samas kui trafotootjate arvates viivad meetmed GOESi hinna «mõistlikust kõrgemale» ning sunnivad neid viima trafotootmist EList välja.

Euroopa Komisjoni teatel kaalub meetmete positiivne mõju terasetööstusele üles võimaliku kõrgematest hindadest tuleneva kahju tarbijaile. Samuti sünnib komisjoni arvates tarbijale vähem kahju kehtestatud miinimumhindadest kui kevadel kehtestatud hinnapõhistest eksporttollidest.

Ühtlasi otsustas komisjon hüvitada importööridele osaliselt maist alates kasseeritud tollimaksu, sest turu keskmine hind oli kõrgem kui kokkulepitud miinimumhind.

Olenevalt GOESi täpsest margist ulatub miinimumhind 1536 eurost kuni 2043 euroni tonnist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles