El Nino mõjutab kõike kohvist kaladeni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
El Nino põhjustatud põud.
El Nino põhjustatud põud. Foto: Reuters / Scanpix

Erakordne ja ulatuslik ilmastikunähtus El Nino on tagasi ning mõjutab juba praegu erinevate toiduainete saaki alates kohvist ja lõpetades kaladega.

El Nino on matnud Singapuri udusse, vallandanud Vaiksel ookeanil taifuunid ja pannud Vietnami kohvikasvatajad närviliselt vähenevaid veereserve jõllitama, kirjutab Bloomberg. Aafrikas süüdistavad kakaofarmerid El Ninot kehvas saagis, argentiinlased vähenevas piimatoodangus ja Californias loodetakse, et lõpuks ometi saabub kauaoodatud vihm.

Ilmastikunähtuse mõjud on suures osas maailmast alles alguses, aga juba praegu on tõenäoline, et sellest saab vähemalt üks kolmest suurimast seni registreeritud El Ninost. Selle tõttu näeme hulgaliselt erakordseid ilmaolusid nii selle aasta lõpuni kui ka järgmisel aastal.

See mõjutab kõike alates Kolumbia kohvi hinnast kuni külmavee kaladeni. Näiteks põud Keenias võib vähendada tee toodangut kümnendiku võrra. Samas võivad suured vihmahood järgmise aasta saaki hoopis kasvatada. Külmavee kalad põgenevad sooja vee eest põhja või sügavamale. See võib omakorda kahjustada linde, kes neist toituvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles