Euroopa militaarlennukid loovad tuhandeid töökohti

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transpordilennuk A400M.
Transpordilennuk A400M. Foto: SCANPIX

Euroopa riikide valitsused saavutasid sel nädalal lõpliku rahastamiskokkuleppe sõjaväe transpordilennukite tootmise programmile, mis loob 10 000 töökohta.


20 miljardit eurot maksev programm näeb ette, et EADS valmistab Euroopa riikidele 170 lennukit A400M, vahendas BBC.

«A400M on sümboolne programm, mida Euroopa ei saaks hüljata,» ütles Prantsuse kaitseminister Herve Morin. «Sellest loobumine oleks tähendanud ütlemist, et Euroopa tahab olla 21. sajandil sõltuv USAst.»

Programm on kolm aastat graafikust maas ning vähemalt 5 miljardit eurot kallim, kui kavandati selle algatamisel 2003. aastal. Viivitus on tulenenud erimeelsustest tehiliste üksikasjade ning rahastamise osas. Jaanuaris ähvardas EADS juht isegi, et tühistab programmi, kui riigid sellele rohkem raha ei eralda.

A400M tegi esimese lennu mullu detsembris. 7 esimest lennukite ostjat on Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Belgia, Luksemburg, Hispaania ja Türgi. EADS müüb neile riikidele 170 lennukit esialgu kavandatud 180 asemel. Britid vähendasid tellimust kolme lennuki võrra 22ni. Saksamaa ostab 53 lennuki esialgu kavandatud 60 asemel ning loobub eritehnoloogiast, mis võimaldab madalaid lende.

EADS loodab, et ametlik kokkulepe saab allkirjad järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles