Ginteri arvates tuleb otsus Estonian Airi riigiabi kohta negatiivne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandeadvokaat Carri Ginter.
Vandeadvokaat Carri Ginter. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Euroopa Õiguse dotsent ja vandeadvokaat Carri Ginter on endiselt hinnangul, et Eesti riik pole Estonian Airile toetust andes riigiabi reegleid jälginud ja tänasel päeval pole eriti põhjendatud oodata komisjonilt positiivset otsust, kuigi otseselt ta seda ei välista.

«Minu seisukoht on olnud järjepidevalt aastaid, et riigiabi andmisel siin vähemalt õpiku järgi riigiabi andmise reegleid jälgitud ei ole ja ühel või teisel viisil on ettevalmistav töö jäänud nõrgaks,» ütles Ginter BNSile pärast Euroopa Komisjoni Eesti esinduse ja advokaadibüroo Sorainen korraldatud pressibriifingut teemal Euroopa Liidu riigiabi reeglid ja Estonian Air.

«Milline see otsus täpselt tuleb või kunas ta tuleb, seda me ei tea. Positiivsed lahendused on ka maailmas alati võimalikud, aga tänasel päeval arvata seda, et riik võib lihtsalt raha sisse panna ühte ettevõtesse ülekannete teel ja muudel viisidel ilma komisjoniga konsulteerimata, see ei ole jah väga põhjendatud,» lisas Ginter.

Euroopa Komisjoni menetluse pikaajalisus on Ginteri sõnul positiivne. «See otsus pole tehtud üleöö või kiirustades, siin on olnud vahepeal ka mitu viljakat aastat, kui riik on saanud jätkata oma tegevust ja on võimalus olnud end ette valmistada alternatiivseteks halbadeks stsenaariumiteks,» ütles ta.

Mis puudutab riigi loodud uut lennufirmat, siis märkis Ginter, et ta suhtub sellesse ettevõtesse positiivselt ja tahaks uskuda, et selle struktuur on komisjoniga läbi arutatud. «Et see oleks eos ebaseaduslik, seda meil pole täna alust arvata,» ütles ta.

Ginter möönis, et alati on võimalikud ka positiivsed stsenaariumid. «Mina küll püssi põõsasse ei viskaks praegu,» märkis ta.

Ginter sõnas, et kuigi keeruline on prognoosida, kui kaua Komisjon veel Estonian Airi küsimust analüüsib, ootab tema otsust selle aasta sees.

Kuigi mullu tegi komisjon positiivse otsuse lätlaste Air Balticu suhtes, ei ole Ginteri sõnul kohane neid Eesti lennufirmaga võrrelda. «Nende puhul on jõutud järeldusele, et nad on käitunud seaduspäraselt, nad on teavitanud komisjoni, nad on teinud komisjoniga koostööd ja nad on suutnud näidata, et nende äriplaan on elujõuline. See on abi andmise üks kriteeriume, et sa esitad äriplaani, millesse on põhjust uskuda, mitte sellise plaani, mis on Power Point kuskil seinal,» rääkis Ginter. Komisjoni kahtluste kohaselt pole Eesti neid tingimusi täitnud.

Ginter sõnas, et ta ei ütle mitte mingil juhul, et Estonian Airi ei oleks võimalik olnud toetada seaduslikult. Seetõttu pole kohane ka Estonian Airi kriitika Air Balticu kohta, et viimane avab analoogseid liine Estonian Airiga Läti riigi raha toel.  «Nüüd tagantjärele öelda, et meie saime ebaseadusliku abi, teine sai seadusliku abi ja tal on eelis. See ongi selline väike nüanss, et kui sa täidad reegleid, siis teatud juhtudel on sul edumaa,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles