Hotellipidaja: sõdurid peletavad tavaturiste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdur NATO õppustel.
Sõdur NATO õppustel. Foto: SCANPIX

Liitlaste sõdurid, keda oli aasta esimese kaheksa kuu jooksul kuni kümme protsenti Tallinna koguturistidest, peletavad eemale tavalisi turiste, sõnas Eesti Hotellide ja Restoranide aseesimees ja Nordic Hotel Foorumi juht Feliks Mägus.

Ta ütles, et põhjus, miks hotellide täituvus ei ole kukkunud, on see, et kasvanud on militaarturistide osakaal. Neid oli viis-kümme protsenti Tallinna turistidest ehk 200-350 tuba. Suurim kasv on tulnud Hispaaniast. Eriti võib sõjaväega seotud hotellikülastajaid leida kesklinnast. 

Mägus ütles, et kuigi ta hindab riigi ja partnerite pingutusi, on sellel nii otseseid kui kaudseid negatiivseid mõjusid. «Üks negatiivne mõju on see, et kaugemalt tulevad turistid väldivad selliseid kohti, kus on nähtavalt palju sõjaväelasi, käsitledes neid võimalike ohukohtadena,» sõnas Mägus.

Ta tõi näiteks ameeriklased, kes pigem väldivad siia piirkonda reisimist, kui just sugulased või ettevõtlusega seotud asjad siiakanti ei too. Selline ettevaatlikkus on kestnud juba üle aasta ning algas Ukraina sündmustega seoses. Mäguse selgitusel on põhjendus see, et ega kaugemalt tulijatele tundume üks piirkond.

Teine suur miinus militaarturismiga on selle ajutisus. Ühel päeval saavad kasarmud valmis ning sõdurid hülgavad Tallinna hotellid, kasutades hotellide asemel neid.        

Estraveli tegevjuht Anne Samlik sõnas, et nemad pole sellist tagasisidet saanud. «Samas mõjutab üldine globaalne julgeolekuolukord kindlasti ka turismi. Konfliktid ja pinged on asjaolu, mille järgi oma reisisihtkohti valitakse ja vähem teadlik turist võib tõepoolest Ukraina sündmuste taustal valida Kesk- ja Ida-Euroopa asemel mõne muu sihtkoha. Samas ei ole meie praktikas ette tulnud, et keegi just Eestit väldiks,» sõnas ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles